09
Вт, Авг
27 Нови статии

Транспорт и туризъм
Инструменти
Шрифт

Парите не покриват даже разходите за заплати и осигуровки

Средно по около 900 лева месечно са приходите от посещения на туристи, беседи, продажби на рекламни сувенири и други туристически атракции в средновековната грепост и тракийската куполна гробница край с. Мезек. От август насам т. нар. средновековен атракцион е генерирал общо 2 701, 70 лв. Преди да заработи атракционът, от началото на годината до 31 юли са събрани 1367 лв. Това съобщи на брифинг директорът на Дирекция „Хуманитарни дейности“ в ОбА – Свиленград, Снежана Янева.

Реално погледнато, месечният приход не може да покрие даже разходите за заплати на работещите на обектите гидове и пазачи. Че има проблем във възвращаемостта, стана ясно и на последното заседание на Общинския съвет. По предложение на кмета на общината инж. Георги Манолов местните парламентаристи решиха учениците, с изключение на децата от нашата община, вече да заплащат за посещението на крепостта с учебна цел по 1 лев. Досега всички учащи разглеждаха обекта безплатно. От 15 септември до момента 774 ученици са посетили обекта с учебна цел. Голяма част от тях са от общините Любимец, Харманли и Хасково. „Ако тази тенденция се запази, Община Свиленград ще се лиши от възможността да генерира достатъчно приходи в периода на експлоатация на Атракциона. Съществуват и предпоставки за неизпълнение на изготвения по проекта финансов анализ, в който са предвидени разходите в експлоатационния период и прогнозни приходи...“, се казва в докладната записка на градоначалника. Припомняме, че изграждането на туристическия атракцион край с. Мезек струва 3 142 268 лв. От тях 471 340 лв., или 15%, са осигурени от местния бюджет на община Свиленград. Останалите средства са съфинансиране по Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007 – 2013. До реализирането на проекта вход на средновековната крепост нямаше.

На същото заседание общинските съветници решиха таксата за посещение на средновековната крепост при с. Мезек да бъде намалена. По 2 лв. ще плащат посетителите до края на февруари. По левче е входът за ученици, студенти и хора над 60-годишна възраст. Бонусът е заради зазимяването на обекта. Бутафорните палатки, каруци, пластмасовите коне и човешки фигури ще бъдат прибрани на сухо в Мезек.

Без промяна остават таксите за вход и беседа за тракийската гробница.

СМ