16
Чет, Сеп
15 Нови статии

Транспорт и туризъм
Инструменти
Шрифт

Досега от туризма в общината нищожен кяр, въпреки стотиците хиляди евро вложения и грандиозните стратегии

В истински атракцион ще се превърнат тракийската куполна гробница и средновековната византийска крепост край свиленградското село Мезек. За целта общината в Свиленград е разработила проект по оперативна програма „Регионално развитие 2007 – 2013“ на стойност 3 142 267 лева.

В последното тримесечие на миналата година проектът е одобрен и класиран на второ място в областта. Сега, за да се реализира, Министерският съвет предостави преди дни в управление на местната власт в Свиленград  двата културно-исторически обекта. С тях общината ще кандидатства с проекта „С богатството на миналото към атрактивно бъдеще” по Оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013”.

Проектът предвижда разработката на няколко интерпретативни програми за византийската крепост и на тракийската куполна гробница. За атракциите ще бъде закупено специално оборудване. В гробницата ще бъдат прожектирани холографски изображения на намерените в нея предмети - предимно златни и бронзови украшения. В купола й и на олтара ще се подреди тематичен кът, гласи съобщение на Българската туристическа камара. Чрез изкуството "стрийт арт" ще се изрисува част от пътя до гробницата. Рехабилитация на общинския път, който води до крепостта Мезек, а също и на този до Тракийската гробница, включва още разработката.  Византийската крепост край Мезек и районът вътре и около нея ще се обособи като „Средновековен атракцион”, който ще бъде издържан в духа на средновековието. Друга дейност по проекта предвижда изграждане на маршрут за колоездене от разклона Свиленград - Гърция - с. Мезек до пътя за тракийската куполна гробница и пътя към крепостта. Предстоят и реставрация, консервация и експониране на средновековната крепост при с. Мезек. В проекта, който ще бъде реализиран за 24 месеца, са заделени средства и за подготовка на рекламни и информационни материали, както и за рекламна кампания сред туроператори.

Всъщност, смятаната допреди десет години за най-добре запазена крепост край Мезек

наскоро бе реставрирана и консервирана в рамките на проекта "Развитие на културното наследство на Община Свиленград чрез възстановяване на крепост "Мезек", финансиран по програма ФАР - Трансгранично сътрудничество между България и Гърция. Стойността на проекта бе 289 289 евро. Приблизително такава сума струваше „реставрацията и консервацията“ на средновековната кула в с. Маточина. Общината плати немалко и за написване на стратегии за развитие на туризма. Възвращаемостта на вложенията обаче е нищожна. Това показват и отчетите за миналата година за дейността на общинския музей и информационния център в Мезек. През 2010 г. музея са посетили 2 780 души, от тях 120 деца в предучилищна възраст, 1200 ученици, 200 студенти, 1000 български и 260 чуждестранни посетители, сочи статистиката на ОбА. Туристическия информационен център – Мезек и тракийската гробница са посетили 2 300 души, съобщи пресаташето на общината Калина Райкова.  Приходите за 2010 г. от билети, беседи и рекламни материали в музея и ТИЦ – Мезек възлизат на 2 605 лв. Крепостта край Мезек се посещава безплатно и се смята, че е била видяна от около 4 хил. души. Местните хора и техните гости наистина харесват това място. По празници и в топлите уикенди поляната пред крепостта се оглася от кръшен попфолк, носи се изкушаващ аромат на пържоли и карначета на барбекю, щъкат деца и кучета... Междувпрочем, преди няколко години местната управа имаше потресаващата идея да превърне в пикник център площта вътре в крепостта, но на средновековния паметник на културата му се размина. Сега обаче мърдане няма – ще стане атракцион – както отвътре, така и отвънка...

Стефка КОЛЕВА