13
Нед, Юни
18 Нови статии

Транспорт и туризъм
Инструменти
Шрифт

Бензиностанции отчитат рекордно нисък оборот, главоломно скачат всички стоки

Автобусните билети ще поскъпнат до две седмици с 10 – 15 процента. Причината е скокът в цените на горивата. Ако сега билетът от Свиленград до Хасково струва 7 лв., очаква се след 15 март той да е вече 8 – 8, 50 лв.

„Хората спряха да пътуват, имаме голям отлив на пътници и работим на загуба с тази скъпа нафта – сподели собственикът на превозваческа фирма Димитър Бойдев. - Сутрин курса за Хасково в 6 ч. ползват само по двама - трима души. Затова пускам 35-местни коли. Малко повече хора пътуват в понеделник и петък, но това не може да компенсира разходите. Затова след празниците ще изчислявам с колко да вдигна цените, но няма да е повече от 10 – 15 на сто.“

От повишените цени на горивата и намаляло търсене се оплакват и таксиметровите шофьори. Криза е и хората предпочитат да ходят пеш от Простор до центъра на Свиленград, вместо да дават пари – каза таксиджия. - Намаляха и гърците, които по-рано редовно карахме за забавления тук.

Бензиностанциите в общината отчитат рекордно нисък оборот. Някои колонки по селата даже вече са затворени. „Никой вече не минава да зарежда автомобилите. Хората идват и наливат само по литър – два, колкото да идат до лозето. Днес например имам само 300 лв. оборот, а съм правил по 9 000 – ядосва се собственикът на бензиностанция „Съседи“ Трифон Стайков. - Добре че са гърците в събота и неделя, при тях горивата са още по-скъпи и идват тук. Дал съм 2 000 лв. за апарат за свързване с НАП, сега искат да слагаме и датчик към всяка цистерна. Аз имам две цистерни и ще ми трябват 14 000 лв. Откъде да ги взема? Ще трябва да тегля заем.“

От отлив на клиенти се оплакват и автосервизите. „Хората не си карат колите заради скъпото гориво и съответно не им трябва ремонт – сподели автомонтьор. - Никой не идва. На ден я направя 100 лв. оборот в магазина за авточасти, я – не.

Главоломно растат цените на всички стоки през последните месеци.  Въпреки свитото потребителско търсене повечето от основните храни продължиха да поскъпват и през изминалия месец. През февруари има вдигане цената на захарта, като спрямо януари е отчетен ръст на стойностите от 22%. През месеца продължава покачването на цените на олиото и брашното, като поскъпването им на месечна база е около 65%. При цените на варивата, млечните произведения, рибата, свинското и пилешкото месо се наблюдава ръст в интервала 1 – 3%, показва анализ на Държавната комисия по стоковите борси и тържища.

СМ