09
Вт, Авг
27 Нови статии

Транспорт и туризъм
Инструменти
Шрифт

boidev6 фирми се жалват на областния управител

Димитър Бойдев: Ако проблемът не се реши скоро, може да се стигне до пътни инциденти

Автобусни фирми от региона се надигнаха срещу нелоялна конкуренция, информира собственикът на свиленградския превозвач „Бойдеви“ Димитър Бойдев. Наскоро харманлийската фирма „Торре“ е пуснала линия от Харманли през Любимец, Свиленград, Дрипчево, Българска поляна, Хлябово и Тополовград към Бургас.

Този автобус се установявал на свиленградската автогара в 5,23 часа. В същото време само 7 минути по-късно – в 5,30 часа, от Свиленград за Тополовград и Бургас по разписание заминава автобус на фирма „Бойдеви“. Понеже идва по-рано, ми взима пътниците, това е не само непочтено, но и незаконно, тъй като изискването е между два автобуса, пътуващи по една линия, да има интервал от минимум 30 минути, каза Бойдев. Освен това, колегата може да пътува от Хармали директно към Тополовград, добави той. По аналогичен начин друг превозвач имал проблем с линия на същата фирма до Пловдив. Заради незначителните интервали от време, тръгващите малко по-късно автобуси се опитват да догонят другите до следващата автогара и да оберат пътниците, като гонитбата продължава по целия път и така са опасни за движението, обясни Бойдев. В същото време разписанията по двете линии са били съгласувани с кметовете на общините, през които преминават – Харманли, Любимец, Свиленград и Тополовград, и са били одобрени от областната комисия по транспорта.

По този проблем 6 фирми от региона, сред които и свиленградската „Бойдеви“, са изпратили жалба до областния управител в Хасково. От там са отговорили, че няма противоречие с нормативната база, като разминаванията в часовете са допустими. Не съм съгласен с това и пак ще напиша писмо до областния управител, защото в неговите правомощия е веднага да отнеме даденото разрешение, каза Бойдев.

През седмицата пък стартираха масови проверки на автобусите по автогарите в цялата страна. Акцията започна заради жестоката катастрофа на автомагистрала „Тракия“, при която загинаха 8 души. На автогарата в Хасково служители на ДАИ и КАТ са инспектирали и автобус на „Бойдеви“, като са премерили гумите дали са в точния размер, проверили са кормилната уредба, спирачките и т. н. Установило се, че возилото е технически изправно и добре поддържано, не са констатирани нередности при проверката на документите.

Във вторник пък собствениците на превозваческите фирми от областта бяха събрани в ДАИ-Хасково за инструкции. Основно ни казаха да заострим вниманието си по техническата част, нает от фирмата лекар трябва сутрин да мери кръвното налягане на шофьорите и да ги тества за алкохол, ценоразписите трябва да са на видно място в автобусите, каза Бойдев, който е присъствал на срещата. Това не са нови изисквания, имаше ги и досега, добави той.

Фирма „Бойдеви“ обслужва общо 34 линии до селата в общините Свиленград и Любимец, както и до Хасково. Пътува и по две линии до Варна в понеделник и петък. Свиленградското дружество разполага с 16 автобуса с разрешителни, които превозват пътниците по различните направления. Седем от возилата са категоризирани от специална комисия от Асоциацията на българските предприятия за международни превози и пътищата АЕБТРИ. Три от автобусите на „Бойдеви“ са с три звезди, а два – 2 звезди, като могат да пътуват по международни дестинации. Други два автобуса са получили по една звезда. Категоризацията важи за една година, след което трябва да се поднови.

СМ