17
Сря, Апр
22 Нови статии

Селско стопанство
Инструменти
Шрифт

Тукашните зърнопроизводители получиха миналата седмица субсидиите по схемата за единно плащане на площ. По нея се изплащат по 23,78 лв. на декар обработваема земя, от които 16,23 лв. е европейската субсидия, а 7,55 лв. е националното доплащане. По-голямата част от местните земеделски производители са получили само европейската част от дотациите. На холдинг „Сакарци“ пък е преведа цялата сума. На 16-и декември получихме пълния размер на субсидиите заедно с националното доплащане, както и по 20 лв. за животните, заяви Петър Глушков, който е президент на холдинга.

Преди да започнат преводите на парите от Асоциацията на земеделските производители в България обявиха, че са готови да започнат протести на 17 декември, ако не тръгнат плащанията за обработван декар и за отглеждани животни, и дори заплашиха да блокират границата при ГКПП Капитан Андреево. Фермерите се оплакаха, че не е спазено обещанието даването на парите да тръгне от 5 декември, след като България не успя да се възползва и от решението на Европейския съюз за авансово предоставяне на 70 на сто от директните фермерски плащания от началото на октомври заради кризата. Министър Мирослав Найденов пък се оправда със забавяне на превода на парите от Министерството на финансите към фонд “Земеделие“.

По данни на Държавен фонд „Земеделие“ към 16 декември по сметките на земеделските производители и животновъдите в страната са наредени 460 млн. лв.

СМ