24
Пет, Май
21 Нови статии

Селско стопанство
Инструменти
Шрифт

Тютюнопроизводителите от общината ще се включат в националното сдружение, което се учредява в момента. Това стана ясно на провелото се в събота в залата на Общинска администрация събрание, на което присъстваха над 100 производители на цигарената суровина от общината. За да се срещнат с тях тук дойдоха членовете на управителния съвет на създаващото се „Национално сдружение на тютюнопроизводителите 2009“, както и неговата председателка Нина Ламбова.

На събранието бе избран координатор за община Свиленград. Това е 30-годишният Красимир Митев от Младиново. Той е и член на управителния съвет на сдружението от общината. Единствената ни цел е да работим за запазването на отрасъла, трябва да се знае, че сме дистанцирани от каквито и да било политически интереси, каза Красимир Митев. По думите му в момента тече регистрация на сдружението, което е с нестопанска цел. Предстои тукашният координатор да мине по кметствата в селата и да остави там копия от устава на организацията, както и бланки за списъци и телефон за връзка с него. Желаещите да станат членове трябва да се запишат в списъка. Взето е решение да се заплаща членски внос в размер на 3 лв. на декар. Може едно цяло семейство да се включи в сдружението, като членски внос ще плаща само един, обясни Митев. Засега все още не е уточнено кога и как ще стане внасянето на таксата, допълни той.

Подобни срещи се провеждат в цялата страна. Списъците със събраните имена ще бъдат изпратени в Брюксел. Целта е да се види колко много хора са заети в този отрасъл.

Председателката на сдружението Нина Ламбова пък ще замине заедно с министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов за белгийската столица. Тя ще присъства на разглеждането на искането на България до ЕК да разреши отпускането на 116 млн. лв. държавна помощ за тютюнопроизводителите. То ще бъде включено като точка в заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство, което ще се проведе на 18 януари.

Решението на правителството да поиска разрешението на държавната помощ дойде след протестите на тютюнопроизводителите в края на декември. Както „Старият мост“ писа, над 2 000 стопани от цялата страна, сред които и много нашенци, протестираха на главен път Е-80 близо до паркинг Генералово. След това стачкуващите блокираха пътя за ГКПП Капитан Петко войвода. Тогава фермерите и държавата се споразумяха през 2010 г. секторът да получи субсидия от 116 млн. лева. За това обаче е необходимо разрешение от ЕК и Европарламента.

Елена МИХАЛЕВА