14
Нед, Апр
14 Нови статии

Селско стопанство
Инструменти
Шрифт

Стотици полицаи и жандармеристи охраняваха протеста. 160 млн. лв. до 15-и февруари 2010 г. искат от бранша. Премиерът Бойко Борисов обеща парите, бунтът прекратен

Над 2 000 тютюнопроизводители от цялата страна, сред които и много нашенци, протестираха на главен път Е-80 близо до паркинг Генералово във вторник срещу намалените премии за произведена цигарена суровина. По-късно стачкуващите блокираха пътя за ГКПП Капитан Петко войвода. Ден преди това над 3 000 демонстранти завардиха автомагистрала „Тракия“ в двете посоки при пътя от Карлово за Пловдив. Там бяха и над 70 тютюнопроизводители от община Свиленград.

Основното искане на стопаните е да се отпуснат 160 млн. лв. за премии на реколтата от 2009 г., които да бъдат изплатени до 15-и февруари. На протеста на Е-80 с десетки автобуси и стотици коли дойдоха производители на цигарена суровина от Крумовград, Момчилград, Смолян, Стара Загора, Пазарджик, Пловдив, Първомай, Хасково и други. Някои от тях пристигнаха тук още предната вечер направо от протеста край пловдивското село Труд. Стопаните бяха водени от Асен Кичуков, който е зам.-председател на Националното сдружение на тютюнопроизводителите. Предварително внесеното в общината искане за организиране на протест не получи разрешение от кмета инж. Георги Манолов. По тази причина сме обявили гражданско неподчинение от 12 часа в понеделник, каза Асен Кичуков. Демонстриращите заявиха, че няма да се откажат и ще протестират докрай. Ако трябва, ще изкараме и жените и децата, заканиха се тютюнопроизводители. Те издигнаха лозунги „Няма тютюн – няма хляб, няма хляб – няма държава“, „Европа, чуй ни!“ и др. Хилядите митингуващи бяха охранявани от стотици служители на реда, жандармеристи и гранични полицаи.

Междувременно в София продължаваха преговорите на контактна група с Министерството на земеделието и храните. Митингуващите се изсмяха на предложението да им бъдат изплатени 122 млн. лв. след допитване до Европейския съюз. По-късно те отхвърлиха и варианта 122 млн. лв. да им бъдат преведени до първата седмица на април, а останалите 38 млн. лв. да получат по-късно от „Булгартабак“. Тютюнопроизводителите не се съгласиха и бяха категорични, че искат 160 млн. лв. с писмено обвързване. Около 11,30 часа те блокираха за десетина минути само едното платно на магистралата по посока за Турция. Малко по-късно се взе решение да се преместят на гръцкия пункт, за да не ги обвиняват, че протестът им е политически и е инспириран от ДПС. Жандармеристи обаче преградиха пътя до разклона за Мезек и не ги допуснаха до пункта. Тълпата тръгна срещу тях, но до сблъсъци не се стигна. Опашката от автомобилите на протестиращите беше около 2 километра. Движението през пункта бе силно затруднено и се осъществяваше само в лявото платно. Жандармеристи успяха да отпушат част от пътя, за да могат гръцки граждани да се приберат в страната си. Тютюнопроизводителите настояваха на място при тях да дойде лично премиерът Бойко Борисов. Те заявиха, че в противен случай са готови да поддържат блокадата цяла нощ. По-късно протестиращите се преместиха на новоизграждащата се отсечка срещу разклона за ГКПП Капитан Петко войвода, за да изчакат контактната група и да научат как са протекли преговорите. Протестните действия са временно отменени, получихме уверения, че ще ни бъдат дадени същите премии като миналата година, премиерът Бойко Борисов е обещал да се изплатят 160 млн. лв., каза Асен Кичуков.

В понеделник пък над 3 000 тютюнопроизводители се събраха на протест край пловдивското село Труд. Там бяха и над 70 стопани от Свиленград, Младиново, Мустрак, Райкова могила и други села в общината. Тютюнът е основният поминък в Младиново, тук производителите са над 100, а още над 300 са наемните работници, каза кметът на селото Стоян Вълков. С парите от основната цена хората си върнаха борчовете и разчитаха много на премиите да си изорат площите за следващата година, допълни той.

СМ