16
Вт, Авг
24 Нови статии

Селско стопанство
Инструменти
Шрифт

Тютюнът от тазгодишната реколта вече е изкупен, установи проверка на „Старият мост“. В селата, в които най-широко е застъпена тази култура – Мустрак, Младиново, Студена, Щит и др., кампанията е приключила още преди крайния срок – 4 декември. Стоката на повечето от стопаните е платена. Според производители тази година е била благоприятна за тютюна и качеството е добро. През есента пък имаше валежи, паднаха и мъгли, така че хората не са имали проблеми с балирането на продукцията си.

Както „Старият мост“ писа, за пръв път тази година изкупната кампания на тютюна стартира по-рано. Някои фирми започнаха да приемат реколтата още през октомври. Както е известно, 2009 г. е последната от тригодишния преходен период, през който страната ни може да изплаща премии на стопаните за произведен и изкупен тютюн. Причината за избързването бе клауза в договорите между фирмите и производителите, според която цигарената суровина трябваше да се изкупи до 4 декември. Тютюнджиите, предали продукцията си след тази дата, няма да получат премии за нея.

По данни от общинска служба „Земеделие и гори“ тази година в Свиленградско са били засети общо 8 900 декара с цигарена суровина.

Елена МИХАЛЕВА