21
Чет, Окт
20 Нови статии

Селско стопанство
Инструменти
Шрифт

Червените сортове – 60 ст./кг, белите – 50 ст./кг

Както всяка година по това време, фирми, изкупуващи грозде от по-дребни производители, се настаняват на пътната отбивка към вече бившата фабрика „Коприна“ край Свиленград. Почти всеки ден тук има по няколко камиона, които товарят винената суровина.

Тази година търговците пристигнаха по-рано, защото заради незапомнената суша салкъмите вече узряха, дори започнаха да съхнат. Още преди Кръстовден стопаните се юрнаха да берат лозята си, за да не загубят и това, което е останало. А то е значително по-малко от предишни години – около 400– 500 кг от декар. В момента килограм червено грозде – мерло, хамбургски мискет, каберне, се изкупува за 60 ст. Белите сортове – димят, ркацители, както и десертният - болгар – за 50 ст./кг. Плащането става веднага.

Търговците обаче недоволстват от условията, които им се предоставят от общината. Плащаме 16 лева за разрешително и по 5 лева наем за 1 камион на ден, но насреща не получаваме нищо, оплакват се те. Понякога оставаме до късно, а няма дори една лампа. Работим при пълна тъмнина, светим си с фенерчета. Няма и тоалетна, както и чешма да се измием. Самото място тук също е запустяло. Би трябвало по някакъв начин да е и обезопасено, защото е точно до пътя за с. Димитровче. Нямаме нищо против да си плащаме на общината, но да има за какво. И на други места в страната ходим да изкупуваме, ама само тука е така, категорични са търговците.

СМ