30
Пет, Юли
19 Нови статии

Селско стопанство
Инструменти
Шрифт

400 000 лв. са осигурени за пострадалите от пожарите

Министърът на земеделието Десислава Танева и областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова се срещнаха в петък със земеделски производители в Свиленград, чиято продукция е пострадала при последните пожари. Срещата, на която присъстваха 20-ина стопани, се състоя в залата на Общинската администрация. Участие в нея взе и кметът арх. Анастас Карчев.

По-рано същия ден министър Танева и д-р Здравкова разговаряха и с фермери в община Харманли.

На срещите, министърът на земеделието обяви извънредната помощ, която земеделските стопани ще получат, за да бъдат компенсирани техните загуби. Министър Танева заяви, че до момента 54 са установените стопани, чиято продукция е пострадала. Те ще бъдат компенсирани по схемата de minimis, която е с бюджет до 400 000 лв. Тя уточни, че тази помощ важи само за общините в областта, в които беше обявено бедствано положение. Обезщетенията, които ще получат фермерите и земеделските производители, са в размер 30 лв. на декар за пасища, 40 лв. на декар за фуражни култури, 120 лв. на декар за трайните насаждения и до 1000 лв. на животинска единица. Помощта е извън субсидията, която стопаните вземат в случай, че се докаже, че нямат вина за пожари.

Стопаните бяха информирани, че могат да подават заявления и през следващата седмица за опожарените си площи. Всички ще получат обезщетенията си в края на август.

По време на срещата земеделските производители отправиха и други въпроси към министър Танева. На повечето от тях те получиха изчерпателни отговори, по някои от проблемите тя обеща лично да съдейства.