24
Съб, Сеп
25 Нови статии

t

Селско стопанство
Инструменти
Шрифт

Изкупуването приключи, стопаните доволни от цената

Около шест пъти са намалели площите с тютюн тази година в сравнение с предходни, сподели пред „Старият мост“ Живко Желев, зам.-председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите. Данните сочат, че 70 % от тютюнджиите в община Свиленград са се отказали да сеят. Причината за отлива е в ниските изкупни цени през последните няколко години и неясната политика на държавата към сектора, обясни Желев. Освен това имало дефицит и на работна ръка. Масово работниците избирали да отидат в Гърция, където надниците били по-високи.

В землището на най-тютюнджийското село Мустрак, например, площите са 500 дка, докато преди са били около 3 000 дка. Подобно е положението и в Младиново, където декарите също са намалели драстично. Останали са само четирима стопани, които имат общо 150 дка. За сравнение през 2014 г. в селото се отглеждали около 2 000 декара тютюн, а са стигали и до 3 хил. дка. В Момково, Сива река, Сладун и Щит няма нито един производител на тютюн, подчерта Живко Желев.

Някои от фермерите са заменили тютюна с лавандула, а други - с отглеждането на плодове и зеленчуци. Мнозина са и тези, които са заминали на гурбет в чужбина. Заради отлива редица села в общината – Мустрак, Студена, Левка, Младиново и др., останаха пустеещи. В тях някога покрай сезонните работници по тютюна кипеше живот. Сега масово къщите са изоставени.

Тютюнопроизводството си заминава като острасъл, категоричен е Живко Желев. Според него само изготвянето на стратегия за пет години напред и учредяването на сдружение на тютюнопроизводителите щели да спасят сектора. По думите му, ако тютюнджиите се обединят в съюз ще могат да съберат заедно по-големи количества, което щяло да им позволи да сключат договор директно с фабриките на по-добри цени, а не чрез прекупвачи.

Намалелите площи доведоха до дефицит на цигарената суровина през тази изкупна кампания. Всяка година само в Мустрак продавахме по 300 тона тютюн, а сега няма толкова за цялата Свиленградска община, заяви Желев. Заради малките количества цената скочи почти с два лева в сравнение с 2018 г. Две фирми излязоха на местния пазар тази година – „Сокотаб“ и „Михайлидис“. Средната цена на продукцията, която даваха купувачите, бе 8 – 8,60 лв./ кг. Стоката с най-добро качество дори достигна 9 лв/ кг.

От дълги години насам за пръв път останахме доволни, сподели Живко Желев. Той обаче се опасява, че догодина цената щяла да се срине. Заради по-високата стойност на тютюна хората пак щели да се втурнат да сеят. По-големите количества пък ще доведат до занижаване на цената, категоричен е Живко Желев.

Той подчерта, че проблем и през тази изкупна кампания се оказали неплатимите количества продукция. В Гърция бракуваната суровина е под 1% от предаваните количества, а при нас неплатимото почвало от 4% и стигало до 13 – 15 – 20 на сто. Това удря по джоба на производителя,констатира Живко Желев. По думите му данните сочели, че всяка година в България се изкупували около 18 000 тона тютюн, а през граница се изнасяли около 26 000 тона. „Тези 8 000 тона, които се губят, са от правените от фирмите отбиви и бъркат в джоба ни. На 10 тона отбив от 5 % е 500 кг, което никак не е малко“ обясни Желев.

Към края на януари се очаква да започне сключване на новите договори с фирмите изкупвачи. С тези договори земеделските стопани ще се впишат в регистъра на тютюнопроизводителите. Преди от фирмите давали канап и суровина за сеене, а вече предлагали предварително пари за стартиране на кампанията. Според производителите това от една страна е добре, но от друга пък те обвързвали и вместо на 8 лв./кг можело да ти вземат стоката за 6 лв./кг.

На 21 януари министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева свиква Консултативен съвет по тютюна. Дневният ред се състои от три точки: изкупна кампания на тютюна от реколта 2019 г., преходна национална помощ за тютюна – кампания 2019 г., разни. „По време на Консултативния съвет ще се реши как да бъдат разпределени парите за 2020 г. от референтния период. Очаква се сумите да бъдат изплатени два месеца по-рано отпреди. Парите ще бъдат преведени от 10 до 20 февруари“, каза Живко Желев.

Снимка: Живко Желев, архив "Старият мост"

Диляна ЦВЕТКОВА