26
Вт, Окт
20 Нови статии

Селско стопанство
Инструменти
Шрифт

Карпузите на борсата по 20 ст./ кг, купувачи няма

Вносните дини от Гърция подбиват пазара, жалват се бостанджии на борсата в Любимец. По думите им с всяка изминала година търговията била все по-слаба и по-слаба. През 2013 г. първите дини се пласираха за по 60 ст./ кг, а сега цената им започна от 40 ст. Само за ден обаче се срина наполовина. В момента килограм от червения плод се продава за 20 ст., но и на тази цена никой не купува.

Повечето, които проявяват интерес към стоката ни, са калайджии, заяви Златка Атанасова, производител. Обикновено идват по обяд, когато слънцето вече ни е напекло и сме силно изнервени, подкрепя думите й Димитринка Недева. Двете разказаха, че калайджиите предлагали цена за цялото ремарке, но обикновено не давали повече от 50 – 60 лв., което идвало около 10 – 12 ст./ кг. Няма как и на това се съгласяваме, защото имаме още много необрани дини, които тръгнаха да гният, каза още Димитринка. Тя подчерта, че за да са на печалба, трябвало да продават килото на поне 30 – 35 ст. Торба тор струва 88 лв., а една семка е 8 ст., уточни производителката, която гледа 50 дка бустан. Разходите й обаче съвсем не свършвали дотук. По груби сметки досега е дала около 25 хил. лв. за реколтата си. Продажбите й не възлизали на повече от 300 лв. на ден, а субсидиите, които получавала, били крайно недостатъчни.

Имам познати търговци в София, които ми споделиха, че се снабдяват с дини от Гърция, защото им ги карали на място за по 28 ст. килото, заяви Маргарит Димитров. Дори и на 15 ст. да свалим пак няма да можем да реализираме продажби. Та то тук никой не идва даже да погледне за цената, камо ли да купува, жалва се той. Опитвали сме какво ли не, но нищо не върви, споделя пък Ангел Митков. Освен 40 дка дини, той отглежда и 10 дка пъпеши. „Побелях от притеснение. Какво ще правя, незнам. Вложил съм много пари, а насреща – нищо. 1 000 пъпешови семки струват 100 лв., вие си направете сметката оттам нататък. Не мога да си позволя да продавам под 40 ст./ кг, но на тази цена пък никой не купува“, разказва Митков. От 25 години насам се занимавам само с гледането на бустан, но с всяка изминала година нещата се влошават, жалва се и Мария Ангелова. Жената е категорична, че кърската работа не й тежала толкова, колкото висенето по пазарите.

Освен дини и пъпеши на борсата се пласират и други плодове и зеленчуци. В момента производителите на домати са най-добре, категорични са търговците. Преди седмица цената на червения зеленчук се сринала на около 80 ст./ кг, но сега се покачила на 1 – 1, 20 лв/ кг. Идват рано сутринта, като за не повече от 2 часа продават доматите и си заминават, информира ни живеещ наблизо възрастен мъж. По думите му миналата година по това време доматите вървели по 60 – 80 ст./ кг. Повишението на цената им според търговците се дължала на това, че в Гърция вече зеленчукът се изчерпвал. Това подкрепяло и думите им, че дините не се продават заради вноса от южната съседка. Преди 7 – 8 години имаше някакъв проблем с вноса и тогава търговията ни процъфтя, споделя Милко Козалиев. Купувачите идваха и без да избират, без да се пазарят за цената изкупуваха плодовете, спомня си с носталгия той.

Опрени до стената от немотията и ниските изкупни цени с всяка изминала година производителите в Любимец намаляват. Стигна се дотам, че на част от плодородните иначе любимешки масиви, засети предишни години с прочутите с вкуса си карпузи, да се отглеждат картофи. На повечето от едрите земеделци пък бостаните бяха ударени от градушката, която падна средата на юни. Някои от нивите с дини по пътя за с. Лозен бяха напълно съсипани, а само след седмица се очакваше беритбата им да започне. На места, където площите са по-малко засегнати от ледените късове, дините са с бели точки по кората. Те се предлагат на борсата с 5 ст. по-надолу от другите.

Диляна ЦВЕТКОВА