23
Пон, Май
30 Нови статии

Селско стопанство
Инструменти
Шрифт

Заради дъждовете слънчогледът и царевицата се развиват добре

Цената на пшеницата от новата реколта падна до 250 лв. за тон, споделиха местни земеделци. Засега търговията е почти нулева, защото фермерите изчакват стойността на реколтата да се повиши. Обикновено това ставало към средата на август. Тази година обаче скок на цените не се очаква, подчертаха наблюдатели на пазара. Причината била в недотам доброто качество на зърното. Данните от световните борси също не са в полза на родните производители, защото производството рекордно растяло, а очакваният ръст на потреблението бил скромен. За ечемика се предлага цена от 240 лв./тон.

Фермерите се оплакват, че с тези цени на зърнените култури не могат да покрият дори разходите си, направени за отглеждането им. Много от тях отчитат, че средствата, вложени в производство, надхвърлят с около 30 на сто евентуалните приходи от продажба на стоката. „То е все едно да купиш сирене по 8 лв./ кг и да го продаваш по 6 лв./ кг. При тези цени масово ще фалираме и само до 2 години земята отново ще се покрие с тръни, както беше почти до 2006 г.“, споделят свиленградски земеделци. Въпреки това някои от тях сключват сделки, защото им трябвали оборотни средства за заплати на работниците, обработване на земята, погасяване на заеми и др. разходи.

За капак на всичко заради последните паднали валежи търпим допълнителни количествени загуби, жалват се още стопаните. Средният добив от пшеницата е около 400 кг/дка. Въпреки, че е повече от миналата година, очаквахме по-голямо количество, уточниха арендатори.

Не всичко обаче е толкова черно, колкото изглежда. Дъждовното лято създава чудесни условия за развитие на реколтата от слънчоглед и царевица. Жътвата им ще стартира след средата на следващия месец.

СМ