09
Вт, Авг
26 Нови статии

Селско стопанство
Инструменти
Шрифт

Комисия от 4 души, назначена от областната служба „Земеделие“ обиколи в четвъртък и петък землищата на свиленградските села Мустрак и Равна гора, където насажденията бяха съсипани от градушка миналата седмица.

Специалистите са установили, че зърнените култури са унищожени 90%, а тютюнът е пропаднал 100 %. Те ще идват отново и в други населени места от общината, засегнати от стихията.

Както „Старият мост“ писа, в Мустрак и Равна гора над 3 000 дка бяха очукани от градушката. Листата на тютюна бяха буквално смазани, останали бяха да стърчат едни голи стръкове, а само след седмица трябваше да започне беритбата му. Зърнените и слънчогледовите ниви също са унищожени. Зърното от класовете е оронено, стръковете са полегнали и жътвата е невъзможна.

Обезщетения обаче няма да получат всички стопани, а само тези, чиято реколта е унищожена на 100 процента.

„Когато говорим за пропаднали площи, става въпрос за 100% пропаднали площи. Когато говорим за засегнати площи, това не означава, че от тях няма да има реколта“, каза министърът на земеделието Димитър Греков. Важно е да се уточни, че при напълно пропадналите площи не става въпрос само за пшеница, рапица, ечемик или слънчоглед, тоест не се визират само зърнените култури, а и зеленчуковите култури, овощните насаждения и лозята“, заяви той.

„За пропадналите на 100% площи се дават до 80% от направените разходи за декар. След констатиране на пълните загуби до 1 септември и при наличие на средства ще бъдат подпомогнати земеделските производители“, допълни Греков. Министърът уточни, че сега се работи по изплащането към земеделските производители на пропадналите площи от 2013 г.

СМ