05
Нед, Дек
14 Нови статии

Селско стопанство
Инструменти
Шрифт

HRR 7050-1bee6 500 тона зърно е вместимостта на силозите

Супермодерна зърнобаза бе открита в с. Чернодъб в петък (20 юни). Съоръжението е собственост на братята Кольо и Ангел Бееви, управители на фирма „Клас“ ООД, и е едно от най-модерните в цяла Южна България.

Припомняме, че строителството на обекта започна в края на септември 2012 г. То бе по европейска програма, като инвестицията възлиза на около 2, 7 млн. лв.

Базата е разположена върху 7 дка собствен терен на Бееви край с. Чернодъб. Тя представлява линия за заготовка на зърнено-житни култури, силозно-складово стопанство и административна сграда. Вдигнати са 7 силоза с общ капацитет 6, 5 хиляди тона. Три от тях са големи по 2 хил. тона всеки - за съхранение на зърното, а останалите са по-малки (по 125 тона) – за семепроизводство. Добивите от зърно на „Клас“ ООД възлизат на около 2 400 тона годишно, което е много под капацитета на съоръжението. Ще може да изкупуваме или складираме продукцията и на други производители от общината, сподели Ангел Беев.

В реализирането на проекта, както и в дейността на фирмата, активно са се включили синовете на двамата предприемачи – Марин и Коста. Това е третия европейски проект, от който се е възползвала фирмата на Бееви „Клас“ ООД. Преди това с евросредства е била закупена съвременна и високопроизводителна селскостопанска техника, създадени са и хиляда декара лозови масиви.

Диляна ЦВЕТКОВА