23
Съб, Ян
15 Нови статии

Селско стопанство
Инструменти
Шрифт

Житната култура сорго се превръща във все по-голям хит за земеделците в Свиленградско. Заявените в общинска служба „Земеделие“ площи за сеитба на тази култура през 2014 г. са малко над 2000 дка, а през 2013-та са били 1350 дка.

Нарастващия интерес земеделци обясняват с все по-сухото лято. Като добив и продажна цена соргото се равнява на царевицата, но издържа на сушата, уточниха арендатори.

Също така преди години нямало и препарати за защита на този вид култура, което възспирало сеитбата й. „Соргото е най-хранителният фураж след соята и по това качество е преди царевицата. Чудесен е за угояване на пилета, патки, прасета и крави. Отделно то е отличен предшественик за пшеницата при сеитбооборота“, обясниха фермери, като допълниха, че след падналите валежи условията за посевите са много добри. Слънчогледът вече е поникнал, а наторената пшеница се развива добре, хвалят се те.

Хранителните предимства на соргото са открити от хората около 3000-та година пр. н. е. Древните са го използвали само за угояване на добитъка. След установяването на полезните му свойства за човешкия организъм, растението започва да се отглежда много усилено и като храна за хората. В сравнение с ориза и пшеницата, соргото има много по-голямо съдържание на калций, желязо, протеини и фибри. Последните открития показват, че то е много полезно за дейността на сърцето. Това се дължи на наличието на антиоксиданти в сравнително големи количества. Нивата на холестерол в кръвта също се влияят положително при консумация на сорго. Важно е да се знае, че не съдържа глутен.

Диляна ЦВЕТКОВА