27
Съб, Ное
22 Нови статии

Селско стопанство
Инструменти
Шрифт

До дни започва набирането на заявления за създаване на регистър на тютюнджиите

С нов шеф е общинска служба „Земеделие“ в Свиленград от 28 март. Досегашната началничка Петя Ангелова е сменена с нейната колежка Светлина Георгиева. Рокадата е по взаимно съгласие, а не заради грешки в работата на Ангелова, подчертаха от областната дирекция. Тъй като тя не е уволнена или съкратена, за шефското място не е бил провеждан конкурс. Светлина Георгиева е на 35 г., омъжена с 1 дете. В системата е от 2006 г.

Междувременно стана ясно, че от Министерството на земеделието и горите ще създават Регистър на земеделските стопани, отглеждащи тютюн. Трябваше от 1 април да започне набирането на заявления, но нещата все още не са добре стиковани, каза новата шефка на Поземлената. Очаква се подаването на документите да стартира до няколко дни. Тя подчерта, че включването в регистъра не е свързано с плащане на данъци и осигуровки.

В заявленията стопаните трябва да посочат площите, на които са отглеждали тютюн по сортови групи и по класи, както и земите за реколтата през 2014 г. Земеделците трябва да представят договорите за производство и изкупуване на суровината, приемателно - предавателните протоколи за изкупуване на тютюн и документи за право на ползване на имотите, на които се отглеждат насажденията през миналата и тази година.

Със създаването на регистъра се цели в сектора да има предвидимост, подчерта пък директорът на областната дирекция „Земеделие“ Танер Емин. Причината е, че по този начин ще се събере информация за земеделските стопани, за засетите площи, ще се идентифицират основните купувачи на пазара и ще се създадат условия за вземане на управленски решения от страна на държавата, каза още той.

Според тютюнопроизводителите стъпката е важна и я приветстват, тъй като за последно са се регистрирали преди 5 години. На тази база те получават и национални доплащания. Дори се стигало до куриозни ситуации, при които стопани, които вече не се занимавали с тютюнопроизводство да получават доплащания.

Крайният срок, в който земеделците могат да се впишат в регистъра, е 15 май 2014 г.

Диляна ЦВЕТКОВА