09
Вт, Авг
27 Нови статии

Селско стопанство
Инструменти
Шрифт

Близо 3 пъти по-малко са договорените от фирмите изкупвачи количества тютюн за реколта 2014 г., жалват се производители от Свиленградско. Лани кампанията по подписването на споразуменията приключи още в началото на март. Сега има фирми, които не са стъпвали в село, сподели кметският наместник на Младиново Стоян Вълков. По думите му през 2013 г. от „Алианс“ заявили за закупуване 50 тона тютюн, а сега – едва 12. Положението в останалите села не е по-различно. В Щит от „Даемон“ се договорили само с двама – трима производители. В Мустрак пък са се споразумели за 1/3 от предполагаемата продукция.

Въпреки по-малко договорените количества обаче тютюнджиите продължават да сеят и залагат площи като предходни години, което означава още свръхпроизводство и съответно – бъдещ неизкупен тютюн. Фермерите предвещават сагата при последната изкупна кампания да се повтори и в края на 2014 г.

Припомняме, че още от самото начало кампанията по изкупуването на „зеленото злато“ не тръгна добре. След огромно закъснение търговските фирми започнаха да взимат тютюна, но на ниски цени. Лани средната изкупна цена за килограм бе между 6,50 - 7 лв. Сума, задоволителна за производителите. Сега обаче прекупвачите даваха с около 1 – 1, 5 лв. по-малко. Това бе и причината производителите да се вдигнат на протести. Останалият тютюн в общината обаче след края на изкупната кампания надхвърляше 100 тона. Накрая от „Булгартабак“ спасиха положението като взеха цялата залежала стока, и то на добри цени. Сега от фирмата пак ще подадат ръка на производителите. „След 2 – 3 дни от „Булгартабак“ ще започнат да сключват договори в Свиленградско. До момента представители на фирмата са стигнали до харманлийското село Върбово“, съобщи лицето на тазгодишните тютюнджийски протести и един от едрите производители в Мустрак Живко Желев.

Диляна ЦВЕТКОВА