18
Вт, Ян
20 Нови статии

Селско стопанство
Инструменти
Шрифт

Производители от Свиленградско ще съдят търговски фирми

Около 100 тона тютюн е останал непродаден в Свиленградско след приключилата вече изкупна кампания. За това алармираха силно притеснени производители. Непласираната стока е предимно на големи стопани с между 10 и 30 тона добиви. В Младиново от общо 250 – 300 тона са останали около 25. В Мустрак положението е още по-зле. Само аз имам за махане 25 тона тютюн, сподели един от едрите производители в селото Живко Желев. По думите му още трима – четирима негови съселяни имали за продан общо около 10 тона. Неизкупени количества имало и в Щит, Левка и на други места. Последната подобна ситуация с големи остатъчни количества тютюн е била преди десетина години.

Припомняме, че още от самото начало кампанията по изкупуването на „зеленото злато“ не тръгна добре. След огромно закъснение търговските фирми започнаха да взимат тютюна, но на ниски цени. Лани средната изкупна цена за килограм бе между 6,50 - 7 лв. Сума, задоволителна за производителите. Сега обаче прекупвачите даваха с около 1 – 1, 5 лв. по-малко. Това бе и причината производителите да се вдигнат на протести на 6 януари т. г. Първи в региона възстанаха от Мустрак. Още в ранни зори стотици излязоха в центъра на селото, за да призоват за старт на изкупната кампания на ориенталския тютюн в Сакар и за запазване на миналогодишните изкупни цени за сорта. Като неформален лидер на протеста тогава се открои бившият полицай Живко Желев. Той гледа 60 декара тютюн, храни 15 работници и е един от най-потърпевшите от предлаганите ниски изкупни цени от 5 лв. за килограм.

Търговците обаче никак не се впечатлиха от протестите, които се оказаха нож с две остриета. Според наши източници след бунта на тютюнджиите фирмите разпоредели на експертите си да изкупуват единствено стоката на малките производители. До колко това е така, не може да се установи. Факт е обаче, че купувачите буквално абдикират от тазгодишната кампания, а някои от тях дори отказват да закупят и договорените количества. В Мустрак фирма „Миссириан България“ има сключени 20 договора с производители, но до този момент нито един неин представител не е стъпил в селото, сподели Живко Желев. За край на кампанията в споразуменията била посочена датата 30 март 2014 г., но от фирмата заявили, че за тях изкупуването отдавно приключило. Как може да имаш сключени договори и поне веднъж да не се явиш в селото, възмутен е Желев. Ако от „Миссириан“ не спазят споразуменията до края на месеца, ще се съдим, категоричен е той.

Надеждата на тютюнопроизводителите от региона е от „Булгартабак“ да спасят положението и да изкупят стоката им до последното листо. Проблемът е, че повечето нямат сключени договори с фирмата и цената може да се окаже далеч под себестойността на продукцията. Каквито и пари обаче да им даде купувачът хората са навити да продават. Много семейства нямат други доходи освен тези от тютюна. По думите им за подготовка на новата реколта били нужни доста средства, а и имали изтеглени заеми, които трябвало да погасяват. Местните признават, че ще разчитат най-вече на националните доплащания, които земеделското министерство обеща да раздаде на тютюнджиите през април.

За да не се стига до инфарктни кампании като тазгодишната и за да се гарантира изкупуването на произведеното от браншовите организации ще настояват за създаването на „Борд Тютюн“ с участието на всички звена от бранша - производители, прекупвачи и преработватели, както и държавата. Само така ще се гарантира труда на хората и ще се пресече практиката за картели, категоричен е Асен Кичуков, зам.-председател на Националното сдружение на тютюнопроизводителите в България.

Диляна ЦВЕТКОВА