06
Пон, Дек
15 Нови статии

Селско стопанство
Инструменти
Шрифт

Кандидатите за директни плащания за единица площ (СЕПП) през 2014 г. могат да подават заявления до 15 май, съобщиха от фонд „Земеделие“. За закъснелите има отпуснат и гратисен период, който ще е до 9 юни, но със санкция от 1 % за всеки ден закъснение. Документите се подават в Общинските служби „Земеделие“ от 19 март. Само за ден в Свиленград вече има постъпили около 5 молби.


Новото тази година е Схемата за преразпределително плащане. Тя предвижда по-високо финансиране за първите до 300 дка, за които земеделският стопанин е получил подпомагане по СЕПП. Очаква се за първите 300 дка подпомагането да е 45 лв./дка, а за всеки следващ декар в стопанството - около 30 лв.

Фермерите трябва да подадат общо заявление за кандидатстване за директни плащания, където да отбележат, че искат да получат субсидии и по Схемата за преразпределително плащане. Прилагането й цели по-равномерно разпределение на директните плащания, като се насочват средства към малките и средни стопанства, припомнят от фонд „Земеделие“.

СМ