16
Пон, Май
27 Нови статии

Селско стопанство
Инструменти
Шрифт

diniДините държат много добра цена, има голямо търсене

За пръв път от толкова години насам производителите на прословутите любимчански дини и зеленчуци са доволни от реколтата и изкупните цени.

Докато предишни лета стопаните протестираха, дори спираха движението по главния път заради жълтите стотинки, които получаваха за стоката си, сега никой от продавачите на зеленчуковата борса не се оплаква.

В момента се предлагат първите дини, отглеждани под найлон, които ще се изчерпят до около 10 юли. Тяхната продажба е стартирала след 20 юни на цена от 60 ст. за килограм, а в началото на юли сладкият плод се харчи по 40 – 45 ст. килото на едро. Никога такава висока цена не е имало, казват производителите. Миналата година, например, започнахме да продаваме на 40 ст., а по това време карпузите паднаха до 25 ст., разказа Атанас Андреев, който от 20 г. се занимава с производството на дини. Той гледа около 10 дка бостан под найлон, а продукцията му е търсена заради отличното качество.

Тази година гръцките дини не са хубави, реколтата е лоша, като ги разрежеш направо се скапват, сподели търговецът от Нова Загора Атанас Стойков, който предпочита производството на Андреев.

Иначе заради обилните валежи реколтата като количество не е много добра за стопаните. След дъждовете растенията изхвърлили първия завръз и добивите са с 25 – 30 на сто по-слаби от лани. Качеството на плодовете обаче е много добро и има търсене от цялата страна.

Зеленчукопроизводителите също са удовлетворени от изкупните цени. Продажбата на краставици стартирала при 2 лв. за килограм, сега вървят по 0, 50 лв. Добра цена държат и доматите, които вървят по 1, 30 лв. килото. Тази година стопаните са доволни и от това, че не плащат за паркиране на микробус извън зеленчуковата борса. Миналата година плащахме по 4 лв. на бус, ама новият кмет добре направи и сега не ни вземат пари, доволниСМ са хората.