09
Вт, Авг
26 Нови статии

Селско стопанство
Инструменти
Шрифт

В Райкова могила – едно говедо, в Генералово – една коза. За две години близо двойно са намалели домашните животни в общината

До 7 018 глави е свит добитъкът в Свиленградско, сочат данните от тукашната ветеринарна лечебница. Сега в общината се отглеждат едва 964 говеда, 3 343 овце, 2 138 кози и около 573 коне и магарета.

Част от добичетата са собственост на едри животновъди. Повечето обаче са на дребни стопани. За сравнение по данни от 2010 г. в Свиленград и селата в общината са се отглеждали 1 661 говеда, 6 070 овце, 4 134 кози и 1 423 еднокопитни – коне, магарета, катъри. Така простата сметка показва, че за две години козите и овцете са намалели почти наполовина, значително по-малко са също говедата и еднокопитните животни.

Сега в цялата община се отглеждат толкова животни, колкото сигурно са били преди тридесетина години само в едно село, казаха от ветеринарната лечебница.

В общинския център в момента има 327 говеда, 880 овце и 70 кози, както и около 40 коне и магарета. Една единствена коза има в Генералово, като жителите на селото гледат още 91 овце и 14 говеда. Само едно говедо има в Райкова могила. В същото село има още 151 овце и 111 кози. В Студена сега овцете са 1 034, от които около 500 са на едър животновъд, козите – 897, а говедата – 133. Според ветеринарни лекари с дългогодишен стаж през 1980 г. само в това село овцете са били 16 000, а общо в общината – 30 000. От лечебницата обясниха, че напоследък броят на добитъка се запазвал, което се обяснява с това, че животновъдите вече получавали субсидии. Макар и бавно, се върви към окрупняване, дребните собственици предават животните си на едрите стопани, обясниха от тукашната ветеринарна лечебница.

В общината се отглеждат около 3 000 кокошки, като всички са на дребни стопани. В Свиленградско са регистрирани и близо 100 пчелина. Според ветеринарите обаче има още доста, които не се водят на отчет при тях. Хубаво е собствениците да регистрират пчелините си, таксата, която се заплаща, е еднократна и е 20 лв., подчертаха от лечебницата. От там обясниха, че при наводнението през февруари са пострадали пчелини, които не са регистрирани, и така собствениците им няма да получат никакви обезщетения.

Тукашните ветеринари продължават да изпълняват противошапната програма, като правят периодично клинични прегледи на добитъка и вземат кръвни проби за изследване, като досега няма положителен на болестта резултат.

СМ