27
Съб, Ное
22 Нови статии

Селско стопанство
Инструменти
Шрифт

Винарската изба е част от Холдинг „Белведере“ и ще преработва 3 000 т грозде годишно

Нова, още по-голяма от „Катаржина Естейт“ винарска изба се стяга край Свиленград. Шатото ще е построено на площ от близо 31 дка в местността „Бялата пръст“ край Свиленград. Подробният устройствен план за застрояване, изграждане на водоснабдяване и на кабелна линия бе одобрен на заседание на Общинския съвет.

Новото модерно шато ще е най-голямо не само в България, но и на Балканския полуостров. В него ще се преработват годишно 3 000 т грозде – 2 000 червено и 1 000 – бяло. За сравнение – капацитетът на „Катаржина“ е около 2 000 тона годишно. Очаква се до няколко месеца документацията за строителството да бъде напълно окомплектована, след което за около година и половина проектът най-вероятно ще бъде завършен. В предприятието ще бъдат назначени на щат около стотина души. Размерът на инвестицията най-вероятно ще бъде над 25 млн. лева. Това означава свежи пари и за строителството и търговията в Свиленград, тъй като за подизпълнители ще бъдат привлечени местни фирми.

Собственик на винарската изба е „Белица Уайнъри“ ЕООД, регистрирано в Свиленград на ул. „Ген. Струков“ № 5. Управител на дружеството е Димитър Христов Добрев. Всъщност собственик на „Белица Уайнъри“ е Холдинг „Белведере груп“, който притежава и „Катаржина Естейт“ край свиленградското село Мезек. Според запознати, причината холдингът да предприеме строителството на ново щато е че „Катаржина“ няма капацитета да преработва суровината, която се добива от над 5 000 дка собствени лозя в района. Вече не работи и винпромът в Любимец, който остана като логистичен център в структурата на „Белведере груп". Той бе акционерно дружество и дори един от акционерите да не е съгласен инвестиции не могат да се направят. Очаква се в новото шато да бъдат наети на работа и част от съкратените работници от винарната в Любимец. По граждански договор в новото предприятие и в „Катаржина“ ще работят общо около 300 души. Така двете винарски изби ще дават работа на над 500 души от района.

СМ