23
Чет, Сеп
25 Нови статии

Селско стопанство
Инструменти
Шрифт

protestiЗемеделски производители от Хасковска и Старозагорска област окупираха Руския паркинг пред Капитан Андреево. След пет дни блокада протестът продължава

Протестът на зърнопроизводителите затапи пътя към граничния пункт с Турция до Капитан Андреево. 350 трактора на стопани от областите Стара Загора и Хасково се стекоха на Руския паркинг непосредствено преди свиленградското село. В началото на протестните действия през седмицата земеделските производители спираха движението за по двадесетина минути. Впоследствие блокадите на пътя станаха по-продължителни и траеха с часове.

protesti2След поредица от срещи с министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов до редакционното приключване на броя все още нямаше консенсус по исканията на стопаните и протестите продължаваха. Както е известно, повод за недоволството в сектора е орязването на средствата за земеделие с 230 милиона лева в проекта на бюджета за 2012 г.

В понеделник преди обяд пръв на уреченото за протеста място със свои работници и техника бе Колю Беев, който е сред най-едрите зърнопроизводители в Свиленградско. Искаме да се чуе и нашата дума, ние не работим само за себе си, а за цялата държава, каза Беев. Искаме да получим пълния размер на средствата, които ни бяха обещани, за да можем да работим спокойно, добави той. Същия ден след обяд пристигнаха и дванадесетина трактора от Харманли и Любимец. Около 18,00 часа към тях се присъедини и голямата група с над 300 машини от Хасково и Старозагорско. По план тя трябваше да пристигне по-рано. Шествието обаче било спряно от КАТ до Хасково заради липсата на разрешение от АПИ да пътува по главен път Е-80, както и липсата на винетки. В крайна сметка протестиращите си купили стикери, за да продължат и дойдоха на Руския паркинг по тъмно. Пристигащи зърнопроизводители споделиха, че не се знае колко време ще останат тук и всичко зависи от това как вървят преговорите с управляващите.

Във вторник пътят бе затворен от протестиращите на два пъти за по двадесетина минути. При първата кратка блокада земеделският производител от Раднево Ганьо Радев прочете обръщение от националния комитет за протестни действия. „За най-голяма наша изненада след изборната победа на политическа партия ГЕРБ добрият тон на конструктивния диалог бе сменен със скандално назидателен – се казва в обръщението. - Финансовият министър си позволи да размахва пръст и да заплашва земеделските производители когато те изразиха несъгласие с промененото едностранно от негова страна споразумение, това негово поведение предизвика напрежение и недоволство в сектора, което доведе до протестни действия.“ След това на пътя се изви хоро под звуците на оркестър „Звезди“ със солист Росица Делева. Музикантите и певицата бяха качени на импровизирана сцена, в каквато бе превърнато ремарке на трактор. Ще играем хора и ръченици тук, настояваме да получим това, което ни бе обещано от министър Дянков, коментираха участници в протеста. Не искаме голи извинения, а това, което ни бе обещано, добави и председателят на Съюза на зърнопроизводителите от Хасковска област Тенчо Тенчев. След като хорото приключи, пътят бе отворен за движение. Близо до импровизираната сцена задимяха скари. За протестиращите бяха доставени 600 пържоли и 150 хляба. Ще останем тук толкова време, колкото е необходимо, за да бъдат чути нашите искания за устойчивост на сектора и ясни правила, казваха зърнопроизводителите, чието недоволство е подкрепено от девет неправителствени организации от сектора. Шофьори на минаващи покрай протестиращите тирове пък ги поздравяваха с клаксони.

Дойдохме да покажем кои сме, няма да правим лоши неща, сподели 39-годишният Евтимос Йоанис, който е от Орестиада, но от няколко години живее в България и се занимава със земеделие. Дойдох тук, защото в Гърция няма земя, там имам 150 декара, а тук обработвам 4 000 декара в района на Харманли, каза Евтимос.

В сряда протестните действия продължиха с двучасова блокада на пътя между 12,00 и 14,00 часа. Настроение за присъстващите с изпълненията си създаде популярният тук музикат Жоро Битълса. На следващия ден пътят бе затапен в продължение на 4 часа. По време на блокадите леките автомобили бяха отклонявани по обходни черни пътища. Камионите и тировете обаче трябваше да чакат като се образуваха опашки. След като потегляха при падането на блокадата шофьорите на някои от тях поздравяваха с клаксони. Към групата зърнопроизводители на руския паркинг пък се присъединиха два автобуса техни колеги от Пловдив. За разлика от друг път полицейското присъствие на протеста бе слабо.

В четвъртък националният инициативен комитет за протести в сектора излезе с изявление, че преговорите и диалогът не водят до никакви резултати и земеделските производители не са удовлетворени от полученото полуизвинение от министър Мирослав Найденов. Стопаните поискаха оставките на земеделския министър и на Симеон Дянков. Някои от протестиращите в други части на страната групи се отправиха към София.

Намеренията на събраните на Руския паркинг земеделски производители бяха в петък /2 декември/ да затварят пътя за час на всеки два часа, като казаха, че и те ще тръгнат за столицата, ако ги повикат.

СМ