03
Вт, Авг
15 Нови статии

Селско стопанство
Инструменти
Шрифт

beev- Г-н Беев, защо се включихте в протеста?

- Искаме да ни се чуе думата. Ние като протестираме, не го правим, за да се проветряваме на полето. Трябва средствата, които са ни обещани и ние ги очакваме и сме ги разпределили предварително, ама не в бентлита и в лъскави коли, ами за производство на нова продукция, да ни бъдат дадени.

- Какви ще са следващите действия, които ще предприемат събралите се на Руския паркинг зърнопроизводители?

- Протестът продължава. За петък / б.а. -2 декември/ е предвидено главният път да се блокира на всеки два часа за един час. Ще видим как ще вървят преговорите и ще се прецени какво да правим по-нататък. Ние разбираме, че е криза, но искаме националните доплащания, за които сме преговаряли и сме получили уверения и от премиера даже, да бъдат в пълен размер, за да можем да работим свободно и без притеснения.

- Правителството казва, че толкова пари друга година не са ви били давани?

- Вярно е, никой не казва, че не е вярно. Преди години нямаше изобщо субсидии и тогава бяхме много зле, едва оцелявахме, затова останахме само три фирми в Свиленград. Сега влязохме в Европейския съюз и субсидиите се повишиха. Все още обаче нашите дотации са по-ниски от тези в другите европейски държави.

- Не срещате подкрепа от животновъдите, даже имаше изявления, че в сравнение с другите отрасли зърнопроизводителите са най-облагодетелствани.

- Ние имаме много разходи, дизелът сега е към 2,60 лв. Животновъдите това не го усещат, защото не купуват дизел, а само фуражи. Като си платя горивото и си купя една две машини, парите свършват. Имам и работници, на които трябва да плащам заплати. Народът е казал „От чифчия трудно се става хаджия“. Трябва да има повече разбиране и диалог, без значение кои са управляващите, защото земеделието е костелив орех, трудно е.