09
Чет, Дек
14 Нови статии

Селско стопанство
Инструменти
Шрифт

Изкупната цена падна до 600 лв./тон 

Слаби добиви от слънчогледа отчитат тази година тукашните земеделски производители след старта на кампанията по прибирането на реколтата. Засега средният добив от декар е около 90 килограма, което е малко за нашия район, казаха от Общинска служба „Земеделие и гори“. Данните не са окончателни, тъй като жътвата продължава, допълниха от там.

Причината за слабите добиви е засушаването през лятото. В периода когато слънчогледът имаше най-голяма нужда от дъжд, не падна нито капка, обясни Иван Андреев, който е собственик на фирма „Агропионер“ и е сред едрите производители на маслодайната култура в общината. През лятото миналата година паднаха обилни дъждове, които бяха много благоприятни за слънчогледа. Тогава добивите достигнаха над 150 кг/дка, а някои производители изкараха и повече – 250 кг/дка.

Сега е ниска и цената на слънчогледа. Маслодайната култура върви по 60 стотинки за килограм, което е с 10 стотинки по-малко от миналата година. При този нисък добив и при тази цена сме на загуба, каза Иван Андреев. В една Гърция, например, а и в повечето страни от ЕС има гарантирана цена, производителите си правят сметката и знаят за какво работят, докато у нас не е така и всеки се спасява, добави собственикът на „Агропионер“. Според стопаните цената трябва да е поне 70-75 ст/кг.

По данни на Общинска служба „Земеделие и гори“ тази година производителите от община Свиленград са засели 21 360 дка със слънчоглед. През 2010 г. площите с маслодайната култура са били 25 800 дка.

СМ