18
Вт, Ян
20 Нови статии

Селско стопанство
Инструменти
Шрифт

grozdeРеколтата от лозята е наполовина по-малко в сравнение с миналата година. Това отчитат тукашните производители след старта на гроздоберната кампания. Прибирам около 400 кг от декар, което два пъти по-малко от 2010 г., каза Петър Глушков. Същата е ситуацията и при другите лозари в региона.

Причината за слабия добив е продължителното засушаване през лятото, като за два месеца в района не падна нито капка дъжд. Така салкъмите не успяха да се налеят и зърната останаха малки. Някои стопани дори се притесниха гроздето да не стане на стафиди и започнаха да прибират реколтата по-рано от обикновено. Иначе реколтата е с добра захраност, казват производителите.

Изкупните цени на гроздето са като миналогодишните. За килограм мерло лозарите получават между 40 и 60 стотинки, а за белите сортове – между 30 и 45 ст./кг. Същите са цените в Ямболско, Харманлийско и др. Така заради по-слабата реколта приходите на стопаните ще бъдат наполовина по-малко от миналата година. Ние ще предадем гроздето си на една голяма фирма, но все още не са ни казали колко ще ни платят - каза Колю Беев, който е сред едрите производители в района. - Ще настояваме за минимум 60 стотинки на килограм, но нищо не се знае, миналата година обещаваха добра цена, а накрая дадоха по 50-55 стотинки и то само за хубавото грозде. Колю Беев вече е прибрал мерлото и започва да бере сира, каберне и мавруд.

В четвъртък на пункта за изкупуване на грозде до фабрика „Коприна“, където продукцията си предават по-дребните стопани, търговците даваха 40 ст./кг за белите винени сортове и 45-50 ст./кг за мерло. Десертните пък се изкупуват между 60 и 80 ст./кг. Голяма суша беше тази година, димятът е хубав, но мерлото не стана, каза Петко Христов, който предаваше част от тазгодишната си реколта.

Очаква се гроздоберната кампания в района да приключи до 15-и октомври. По данни на общинска служба „Земеделие и гори“ в Свиленградско лозята с винени сортове са 20 006 декара, а с десертни – 2 652 декара.

Елена МИХАЛЕВА