24
Нед, Окт
18 Нови статии

Селско стопанство
Инструменти
Шрифт

lozariПисмо лично до Бойко Борисов е написал Стефан Скулев, който отглежда лозя в землището на Левка. Той настоява премиерът персонално да помогне за създаване на сдружения, защото сега съмнителни прекупвачи печелят на гърба на лозарите, като ги изнудват и плащат евтино гроздето.

Скулев иска също шефовете на винпромите да поддържат директен диалог с производители на грозде и да ходят по места при договаряне на изкупните цени. Ще дойдем специално в Свиленград по въпроса за сдруженията,   които трябва да се възползват от финансовите средства на европейски програми, обеща директорът на Изпълнителната агенция по лозата и виното инж. Красимир Коев. В сряда в Хасково той се срещна с лозари и винопроизводители от региона.   На форума в сградата на областната администрация присъства и проф. Пламен Моллов, председател на Националната лозаро-винарска камара. От търгаши се оплака и известният с лозята си в Димитровче Саранди Сарандиев , който е на „ти“ с всички шефове в земеделието.   Не чувстваме никаква подкрепа от регионалните камари, те не правят нищо, за да защитят нашите интереси. Гроздето в нашия край достига захарност до 28 процента, а цените са ниски, категоричен бе бай Саранди. Според Димо Гочев сегашната субсидия на декар лозе от 12 лв. е твърде ниска, за   пътищата, които се поддържат, нищо не се плаща. Кога ще вземаме субсидии като гърците, попита той.

Винопроизводители пък се оплакаха, че нямат достъп до външни пазари и че в търговската мрежа в България масово се предлагат ароматизирани вина, които не са приготвени от грозде и са с подвеждащи етикети. На пловдивското изложение „Винария” се оценят вина, които не стигат до търговските рафтове. Красимир Коев съобщи, че сега се подготвя документацията за намаляване на акциза на гроздовата ракия, което щяло да доведе до понижаване на цената и до по-голямо търсене на грозде. Последната прогноза обаче бе оспорена от аудиторията.

Тазгодишната реколта е много добра и голяма част от нея е капарирана, заради хубавото грозде сте много ухажвани, похвали лозарите шефът на агенцията. В навечерието на гроздоберната кампания министърът на вътрешните работи е издал заповед за охрана на пътищата и на големите масиви, стана ясно още на срещата.

Златка МИХАЙЛОВА