09
Чет, Дек
14 Нови статии

Селско стопанство
Инструменти
Шрифт

Да се възстанови акцизът върху горивата е едно от основните искания на земеделските производители 

Подкрепяме колегите си от страната за готвения протест, заявиха пред „Старият мост“ местни зърнопроизводители. Както е известно, през седмицата бе обявена стачна готовност в сектора, заради неспазени обещания на правителството.

Една от конфликтните точки е забавеното връщане на акциза върху горивата за земеделски нужди. Тази държавна помощ бе договорена с агроминистъра Мирослав Найденов при предишните протести на земеделците в края на март. Беше подписано споразумение, в което се декларира, че от 1 юли ще започне възстановяването на акциза, сега сме в началото на август, а такова нещо няма, каза Иван Андреев, собственик на фирма „Агропионер“. Когато се дава обещание, то трябва да се спазва, добави той. По думите му става въпрос за значителни суми, като на неговата фирма трябва да бъдат възстановени над 30 000 лв. Подобно становище изрази и Петър Глушков от холдинг „Сакарци“. Вместо да изпълни поетия ангажимент обаче, правителството се ослушва. Стопаните пък чакат да се определи къде да подават документи, за да получат полагащото им се облекчение. За миналата година като известна компенсация е била дадена добавка от 10 лв. на единица площ, като сумите са били изплатени чак тази пролет през март и април.

Според зърнопроизводители на правителството е даден срок до 15-и август, след което, ако не бъдат изпълнени исканията им, ще излязат на протест.

В отговор на заявката за протестни действия земеделският министър Мирослав Найденов е разговарял с председателя на Национална асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов, като казал, че се работи по въпроса и призовал стопаните за търпение. Нотификацията по отношение на акциза на горивата била поправена и изпратена в Брюксел. Освен зърнопроизводителите в нея били включени животновъдите и производителите на оранжерийна продукция. Въпреки забавянето земеделските производители щели да получат пълния размер на договорената сума за акциза на горивата.

СМ