23
Чет, Сеп
25 Нови статии

Селско стопанство
Инструменти
Шрифт

Тукашните тютюнопроизводители тази година ще засадят наполовина по-малко площи с цигарена суровина, показа проверка на „Старият мост“. Отливът е заради ниската изкупна цена на реколтата от 2010 г. и липсата на премии.

В землището на Мустрак ще бъдат засадени около 1 200 дка с тютюн, докато миналата година са били 2 000 дка.

Основната част – 1 000 дка, са на няколко големи производители, останалите са на дребни, които ще имат едва по 4-5 дка, каза кметът на Мустрак Костадин Господинов. Хората ще опитат сега, но ако цената се задържи ниска, догодина изобщо няма да сеят, допълни той. Подобно е положението и в Младиново, където лани стопаните са отгледали около 3 000 декара тютюн. Сега очаквам площите да са намалени с над 40 %, каза кметът Стоян Вълков. В Студена пък 10 от стопаните напълно са се отказали да отглеждат тютюн. Няколкото по-едри производители, които са имали по 50-60 дка, са заложили само по 10 дка. Други около 70 семейства ще намалят наполовина площите, каза кметът Жельо Станков.

Както е известно, фирмите рязко смъкнаха изкупната цена на тютюна от реколта 2010 г. За килограм цигарена суровина плащаха едва около 3,80-4,20 лв. Оправданието бе, че качеството на продукцията не е добро и затова цената е ниска.

Елена МИХАЛЕВА