07
Нед, Авг
25 Нови статии

Селско стопанство
Инструменти
Шрифт

Свиленградският холдинг „Сакарци“ ще се влее в хасковско събирателно дружество. Това съобщи управителят на „Сакарци“ Петър Глушков, който е и притежател на 75 % от акциите. Той е получил предложение от хасковската фирма, която развива широкомащабна дейност. До момента са водени само разговори. Юридическата процедура за вливането на холдинга ще стартира след Нова година. Предвижда се обединението да стане факт през 2012 г.

От два месеца тук има представител на хасковското събирателно дружество. Целта е да се запознае с работата и постепенно да поема управлението. Моите акции ще ги внеса в тази фирма, останалите собственици могат да направят каквото решат, каза Глушков. Акциите са ликвидни, което означава, че хората веднага могат да си получат парите, ако поискат.

Петър Глушков е на 65 години и е решил да се оттегли от управлението на холдинга. Аз не съм вечен, на възраст съм вече и не мога да работя с това натоварване, има доста тичане в тази работа, каза управителят на „Сакарци“. Освен това окрупняването разкрива много повече възможности за развитието на бизнеса и прави дадена фирма много по-конкурентноспособна, на практика ще се създаде нова мощна бизнес структура, допълни той.

Свиленградският холдинг е създаден през 1991 г. Учредителите са около 40 души, като основните инициатори са от завод „Сакар“, където, както е известно, преди това Глушков бе директор. В момента от тях около 30 са акционери в „Сакарци“. Холдингът се занимава със земеделие и животновъдство – обработва 18 000 декара земя, отглежда 250 овце майки, като в момента изгражда втори овчарник за още 250 овце майки. Притежава бензиностанция близо до болницата на изхода от Свиленград, както и цех за производство на тестени изделия – макарони, фиде, юфка и др. Постоянно заетите в холдинга са 60 души. Отделно се наемат и сезонни работници по време на кампаниите. Повечето земи, които обработва холдингът, са под аренда. Всяка година досега сме раздавали 450 тона пшеница на собствениците на тези земи, каза Глушков. В левова равностойност това са близо 100 000 лв. Навремето хората предпочетоха да си дадат площите при нас вместо да ги продават и така запазиха земите си, допълни той.

Хасковското дружество, в което ще се влее „Сакарци“, основно се занимава със земеделие. Притежава фуражен цех, складове, магазини, извършва международна търговия с фураж и зърно. В него работят предимно млади хора, инициативни и предприемчиви, нещата трябва да се окрупняват, в това е бъдещето, каза Глушков.

СМ