16
Пон, Май
26 Нови статии

Селско стопанство
Инструменти
Шрифт

Димятът 25 ст./кг, мерлото 35 ст./кг

25 ст./кг димят и други бели сортове и 35 ст./кг мерло са тазгодишните изкупни цени на гроздето. Това обявиха през седмицата някои от големите винпроми. Повечето от тях обаче имат собствени лозя и все още се ослушват. Тези цени са много ниски, но ще започна да бера бялото грозде, нямам какво друго да правя, каза Петър Глушков, управител на холдинг „Сакарци“, който отглежда 200 декара лозя.

При това положение обаче половината насаждения ще ги оставя и няма да ги гледам повече, допълни той.

Досега нито един от винпромите не е дошъл в Щит да изкупува грозде, алармира пък Димо Димов, който е един от едрите лозари в района. Той каза, че търси реализация сам и вече е пласирал част от продукцията в Северна България. Заради забавянето стопаните търпят загуби. Сега има засушаване и гроздето дава фира, вместо 1 тон от декар, прибираме 800 кг/дка, каза Димов.

В момента продукция изкупуват предимно дребни търговци. Те дават и малко по-високи цени – 40 ст. за килограм димят, 50 ст. за мерло и 80 ст. за болгар. Неудобството е, че искат гроздето да е в щайги, което прави беритбата по-трудоемка, а и я оскъпява.

Друг едър производител от региона – Колю Беев заяви, че винпромите определят единни цени и сега между тях и стопаните има игра на нерви. Те ще искат грозде, но накрая няма да остане, защото се спаружва, каза Беев.

Миналата година гроздовата реколта се изкупуваше на същите цени. Това предизвика недоволството на тукашните стопани и те организираха протест на главния път Е-80 в село Капитан Андреево. Какви действия ще се предприемат сега не е ясно. Колю Беев каза, че непременно ще се изпратят писма до Лозаро-винарската камара и Изпълнителната агенция по лозата и виното, след което ще се реши какво да се прави.

СМ