07
Вт, Дек
16 Нови статии

Селско стопанство
Инструменти
Шрифт

За втора поредна година производителите на мляко ще могат да търгуват с квоти, съобщиха Държавен фонд „Земеделие”. От Разплащателната агенция са стартирали процедурата за покупко-продажба на фиксирани цени – т. нар. квотна борса.

За настоящата квотна 2010 - 2011 година министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов е утвърдил със заповед фиксирана цена от 0,15 лв. за килограм краве мляко с масленост 3,8 % за доставки и 0,15 лв. за килограм краве мляко за директни продажби. През миналата година цената е била по- ниска с 0,05 лв. на килограм квота, напомнят от ДФ „Земеделие”.

От 1 до 30 август заявления в Разплащателната агенция могат да подават производителите на краве мляко, които желаят да закупят индивидуална млечна квота. От 1 септември до 15 ноември документи ще внасят и производителите, желаещи да продадат индивидуалната си млечна квота.

Заявленията се подават в Областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие” – в отделите „Прилагане на схеми и мерки за подпомагане” по адрес на регистрация на физическото или юридическо лице. Образци на бланките са публикувани на електронната страница на Държавен фонд „Земеделие”.

За периода 2009-2010 г., през който за първи път се прилагаше т.нар. квотна борса, през фонда са продадени и съответно закупени млечни квоти на обща стойност 641 228, 70 лв.

За текущия квотен период националната млечна квота за България е 1 018 651,458 тона. Разпределението на националния резерв се извършва от земеделското министерство.

По данни от тукашната ветеринарна лечебница животновъдите в община Свиленград отглеждат 1 661 говеда. От тях кравите са 1 032, а останалите са юници, телета и бикове.

Елена МИХАЛЕВА