21
Вт, Сеп
26 Нови статии

Селско стопанство
Инструменти
Шрифт

Падналите дъждове нанесоха огромни щети, 20-30 % от реколтата с пшеница са пропаднали, заяви пред „Старият мост“ Петър Глушков, който е най-едрият зърнопроизводител в региона. По думите му от валежите класовете са полегнали или забити в земята и комбайните не могат да ги ожънат. Нивите са мокри и машините не могат да влязат в тях.

Плевелите са избуяли. Загубите ни са много големи, имаме поне още 10 дни да жънем, но при тези климатични условия не знам кога ще приключим кампанията, каза Глушков. Той обясни, че сега прибирали едва по 200-220 кг пшеница от декар, тъй като класовете са полегнали. Освен това било поразено и житото, понижили са се хлебопекарните му качества. Преди месец бях принуден да пръскам с хербициди, за да се унищожат избуелите от валежите плевели, каза Иван Андреев, който е сред едрите зърнопроизводители в региона.

Добивите от пшеницата и ечемика в Свиленградско са по-ниски от средните за страната, показват данните от миналата седмица на тукашната Общинска служба „Земеделие и гори“ и Министерството на земеделието и храните за жътвената кампания. При ожънати 12 475 дка пшеница е отчетен среден добив 275,35 кг от декар, докато за страната той е 377 кг от декар. Ечемикът пък почти вече е прибран. Ожънати са 14 755 дка при среден добив 283,4 кг/дка, а в страната реколтата е средно 345 кг/ дка.

Годината не беше хубава, паднаха много дъждове и не можахме да наторим площите както трябва, каза Иван Андреев, който отглежда 4 300 дка пшеница.

В Свиленградско са засети общо 52 640 дка със зърнената култура.

Жътвата на житото от новата реколта върви с най-бавни темпове в областите Перник, София, Шумен, Търговище, Кюстендил и София – град. Най-добри са добивите от пшеница в областите Враца – 458 кг/дка, Разград – 446 кг/дка и Добрич – 437 кг/дка, а най-лоши – в областите Кърджали 209 кг/дка, Перник – 220 кг/дка и Кюстендил – 260 кг/дка.

Елена МИХАЛЕВА