24
Чет, Юни
18 Нови статии

Селско стопанство
Инструменти
Шрифт

288 кг/дка е средният добив от ечемика

Дъждовете вече са опасни за жътвената кампания. Заради падналите валежи нивите са кални и комбайните с дни не могат да влязат в тях. Ако продължи да вали, има реална опасност пшеницата да покълне, каза Петър Глушков, който е най-едрият зърнопроизводител в Свиленградско.

От влагата плевелите избуяват, възможно е да се понижи и качеството на житото. Прибирането на реколтата изостава от графика. Миналата година приключихме на 22 юли, но сега сигурно ще жънем до 1 август, каза Глушков. В същото време сегашните валежи са благоприятни за слънчогледа и памука.

288 кг на декар е средният добив от ечемика в община Свиленград. Това сочат данните за жътвената кампания от Общинска служба „Земеделие и гори“ към края на седмицата. Комбайните са преминали през 8 840 дка с ечемик. Някои от зърнопроизводителите вече са започнали и жътвата на пшеницата, но все още нямаме данни какви са добивите от нея, казаха от „Земеделие и гори“.

Вече е прибрана рапицата в общината, която тази година беше 3 700 дка. Отчетеният среден добив е нисък – едва 164 кг от декар. По-добра е реколтата на Иван Андреев, който прибра средно по 250 кг от декар.

Тази година в общината са засети 52 640 дка пшеница и 10 790 дка ечемик.

СМ