27
Вт, Фев
26 Нови статии

Промишленост и търговия
Инструменти
Шрифт

От началото на годината 60 души са съкратени от бакалии

Хранителни магазини в Свиленград един след друг пускат кепенци. Само през последния месец пет търговски обекта са спрели работа. Сред последните, които преустановиха дейност, са бакалийки в кв. „Гебран“ до стария мост на Марица и на ул. „Христо Ботев“ зад пазара. Отдавна не функционира и магазинче в кв. „Изгрев“ до кафе „Валтас“. Собствениците му се опитаха да го отдадат под наем, но така и не се намери желаещ да го вземе.

Оборотът е много слаб, хората нямат пари, безработицата е голяма, оплака се собственичка на търговски обект в центъра на Свиленград. Клиентите купуват само най-необходимото, рядкост са тези, които си позволяват по-скъпи стоки, допълни жената. Според друга магазинерка повечето нашенци пазарували от тукашните хипермаркети. Хората следят кога в тях се предлагат стоки на изгодни цени и отиват там, големите магазини ни погълнаха клиентите, каза продавачка в квартално магазинче. При нас идват само, ако са забравили да си купят нещо, което им трябва спешно, допълни тя.

Много от тукашните хранителни магазини разчитат на клиентите от съседна Гърция, които идват на тумби и купуват каквото им е нужно на по-евтини цени. Според търговците обаче вече и те са се прехвърлили към местните хипермаркети и пазаруват хранителните стоки предимно от тях. Положението ни е много тежко, не знам докога ще издържим, скоро може и ние да затворим, оплака се собственичка на дюкянче. Прогнозите са през зимата дребните търговци масово да врътнат ключа на бакалиите си заради нестихващата криза.

От началото на годината досега около 60 души са били съкратени от хранителни магазини. Това показват данните от дирекция „Бюро по труда“-Свиленград. Тези хора са си направили регистрации като търсещи работа лица. Част от тях са останали незаети заради прекратяване дейността на магазините, в които са работили. Други са били съкратени от собствениците на търговски обекти, които са решили да сведат до минимум персонала си поради намалелия обем на работата.

Към момента в търговския регистър към Общинската администрация са вписани 146 обекта за хранителни стоки, каза Костадин Костадинов, старши експерт в дирекция „Общинска собственост и регионално развитие“ в ОбА. В това число влизат тукашните супермаркети, както и магазини, павилиони и др. в Свиленград и селата в общината. От началото на годината досега заявления за прекратяване на дейността са подадени за 3 обекта, а други 2 са новорегистрирани. За 10 пък има промяна в обстоятелствата – смяна на наемател, прамяна на адрес или фирма. За два обекта общината е прекратила договорите за наем, като единият от тях е бил нает със същия предмет на дейност. Режимът на вписване в регистъра е уведомителен, а не разрешителен и данните в него не могат да се считат за актуални към момента, уточни Костадин Костадинов.

СМ