27
Вт, Фев
25 Нови статии

Промишленост и търговия
Инструменти
Шрифт

Южните ни съседи са клиентите, които спасяват търговията в Свиленград. Те масово пазаруват по тукашните магазини, тъй като им излиза по-евтино отколкото в родината им. Така комшиите са една голяма част от купувачите в местните търговски обекти. Добре, че са те, иначе не знам какво ще правим, сподели продавачка от магазин в центъра. Българите вече нямат пари и пазаруват само най-необходимото, допълни тя.

Гърците идват на тумби. Основните стоки, с които се снабдяват от тук са дрехи, обувки, чанти и храна. В Свиленград комшиите могат да се облекат от главата до петите за минимална част от месечната им заплата. Промишлените стоки, които купуват, обикновено са внос от Турция и Китай. Блузите са по 10 евро, полите и панталоните – 20 евро, а чехлички могат да се намерят и по 5 евро чифта.

Вниманието, което срещат от страна на българските продавачки, пък е повече от задоволително. Още при вида на гръцка група, на тезгяха се вади де що има асортимент. Освен това, повечето свиленградски магазинерки вече свободно могат да обслужват на гръцки език. Търговията го изисква. Тези, които нямат добър запас от гръцки думи, поне могат да кажат на гръцки стойността на покупката. В някои от тукашните магазини зареждането на стоката дори е съобразено с вкуса и мерките на гъркините. „Не вземаме от малките номера на дрехите, тъй като гъркините са по-едри“, чистосърдечно признава магазинерка. „Ей тия блузи са много търсени от гъркините“ - казва пък друга. Така донякъде комшийките от съседната страна се превръщат в критерий за търсена стока.

Гърците пазаруват тук и много хранителни продукти, както и стоки от първа необходимост. В някои дни магазинът е пълен с гръцки групички, имам чувството, че идват с автобус, каза продавачка в тукашен хипермаркет. Лошото е, че много разхвърлят стоката, допълни тя. Представителките на нежния пол от южната ни съседка посещават и козметични магазини. Според продавачки гъркините предпочитали да купуват предимно българска козметика.

Освен, че пазаруват тук, комшиите ползват и наши услуги. От години те посещават свиленградските стоматолози. Южните ни съседи често ремонтират тук домакинска и друга техника. Представителки на нежния пол си правят прически при местните фризьорки. Наши майстори пък ходят вече в Гърция, за да изпълняват поръчки за поставяне на теракота или други строителни услуги. Тукашните ветеринарни лекари също се ползват от комшиите, които често водят тук домашните си любимци на прегледи.

От край време пък гърците са били сред най-ревностните почитатели и на свиленградските нощни заведения. Забавленията, които предлага градът ни, явно, ги няма в тяхната родина. Южните ни съседи са сред редовните клиенти и на тукашните казина.

СМ