06
Пон, Дек
15 Нови статии

Икономика
Инструменти
Шрифт

Планирано е дестилерията да заеме 539 кв м. Тя ще бъде разположена на две нива. В нея на природен газ ще работят 6 дестилационни казана. Инвестиционното предложение предвижда инсталацията да произвежда благоуханното етерично масло 1700 кг на година.

През последните години доста селскостопански производители у нас се насочиха към отглеждането на маслодайната земеделска култура. Лавандулови полета се появиха и в нашия край. Невероятният й аромат и уникалните свойства на растението намират приложение във фармацевтиката, козметиката и други отрасли.

Като билка лавандулата се използва от повече от 2500 години, твърдят специалистите. В миналото е използвана в Египет и Арабия като парфюм и за мумифициране. Римляните ползвали лавандуловото масло при къпане, за готвене и за освежаване на въздуха. Европейските монарси Мария Антоанета, кралица Виктория и крал Шарл VI използвали лавандулата за пълнеж на възглавници, полиране на мебели. През Първата световна война всички френски войници носели със себе си и лавандулово масло, като средство за оказване на първа помощ. Днес французите пият и чай от лавандула и ароматизират с нея ястия.

Златка Михайлова