20
Съб, Апр
26 Нови статии

Икономика
Инструменти
Шрифт

Нови 4 500 ПИК кода издаде офисът на приходната агенция в Хасково тази година

Нови почти 4 500 персонални идентификационни кода (ПИК) издаде офисът на НАП в Хасково от началото на тази година до момента. Потвърдени са и 2 645 квалифицирани електронни подписа (КЕП) за достъп до е-услугите на приходната агенция.

От НАП поясняват, че с ПИК могат да се ползват повече от 60 онлайн услуги, като най-търсените сред тях са подаване на данъчни и осигурителни декларации; справки за задълженията с възможност за плащане; подаване на заявления и получаване на готови удостоверения. С персонален идентификационен код на НАП могат да се извършват и справки за изплатени доходи; за осигурителен доход; актуално състояние на трудови договори и други.

С ПИК на НАП са достъпни не само електронни услуги на агенцията, а и такива, които са предоставяни от други администрации, сред които НОИ, Националната здравноосигурителна каса, Агенция по заетостта, Агенция по вписванията и Министерство на земеделието.

От офиса в Хасково напомнят, че издаването на персонален идентификационен код от НАП може да се заяви както с лично посещение в приходната агенция, така и от разстояние – с обаждане на телефон 0700 18 700, на имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите., по пощата и през системата за сигурно електронно връчване (https://edelivery.egov.bg), подържана от Министерство на електронно управление.

В заявлението за издаване на ПИК е необходимо да се посочат лични данни, задължително електронен адрес за кореспонденция и предпочитан офис на НАП за получаване на издадения код. От съображения за сигурност той се връчва само лично на клиента или на упълномощено от него лице, в запечатан плик, тъй като всички действия, извършени след това с него, включително подаване на декларации и документи, се считат за саморъчно подписани.