12
Пет, Апр
16 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

Очаква се още 5 – 6 държавни служители да бъдат съкратени до Коледа

Нови 20 митничари казват „сбогом“ на родната митница. Тази седмица те получиха уведомления, че са определени за съкращение по разпоредбите на Кодекса на труда. С тях досега общо 69 митничари вече са аут от ведомството – 20 държавни служители и 49, назначени с трудови договори. До Коледа се очаква „честитки“ да бъдат връчени на още 5 – 6 души, които се намират в служебни правоотношения с началника на Агенция „Митници“. Така броят на уволнените от свиленградската митница ще достигне 74 – 75 човека.

Сред тях са дългогодишни служители с оставащи им броени години до пенсия, които трудно ще намерят реализация на трудовия пазар в Свиленград. Някои от омаханите преживяват не за първи път това, че ще трябва да се запишат като безработни в Бюрото по труда. Те бяха уволнени по време на голямата чистка в митницата през 1997 г., когато близо 120 души бяха шкартирани с мотив „несправяне с работата“. След това обаче заведоха дела и съдът ги върна.

Както „Старият мост“ писа, някои от нарочените за махане са излезли в болнични с надеждата, че ще им се размине. Така е и в други митници в страната. Служители са представили документи от ТЕЛК, че страдат от от диабет, исхемична болест на сърцето, онкологични заболявания, тежка форма на туберкулоза, психически проблеми и следва да се ползват от закрилата на Кодекса на труда. При това положение обаче по закон им се полага да работят не повече от 8 часа дневно, а смените, които изкарват на платното, са 12-часови. Част от уволнените пък от Свиленград се готвят да съдят Агенцията за неправомерно съкращение. Според запознати, те дори вече са си наели адвокати, които да водят съдебните дела и няма да е изненада, ако слугите на Темида ги възстановят на постовете.

Съкращенията създават голям проблем в работата на свиленградската митница. Отлично информирани източници твърдят, че изготвянето на нарядите представлявало сериозна трудност. „Идната седмица, когато следва да приключат съкращенията, нещата ще се нормализират. Необходимо е по-малко служители да стоят зад бюрата в администрацията, а да се заемат с оперативна работа – заяви пред „Старият мост“ пресаташето на Агенция „Митници“ Вяра Генова. - Освен това част от потока ще се пренасочи към вътрешните бюра. Хората от закритите регионални митнически дирекции също ще подсилят граничните пунктове.“

Ръководството на митниците предвижда и постепенна подмяна на персонала. Старите кадри щели да бъдат подменени с млади, образовани и недискредитирани хора. Това обаче щяло да стане по естествен начин, като на мястото на пенсионираните или напусналите се назначават нови, обучени служители, поясни Генова.

Така втората по мащаб чистка в историята на свиленградската митница вече е факт. Първата – от 1997 г., претърпя фиаско заради нескопосно изготвени заповеди за уволнение от централата в София и почти 100% от махнатите бяха възстановени на работа. При сегашните закони обаче е под въпрос дали съкратените, особено държавните служители, ще могат отново да се върнат на границата.

Стефка КОЛЕВА