27
Вт, Фев
22 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

Заповеди получиха още 7 държавни служители

И тази седмица продължиха съкращенията в персонала на Митница – Свиленград. Дни преди Рождество Христово заповеди получиха още 7 държавни служители. С тях броят на уволнените по служебно правоотношение нарасна на 27, а общо омаханите от учреждението заедно с 49-те по Кодекса на труда достигнаха 76. Най-голяма изненада и сред свиленградчани, и сред митнически служители, предизвика елиминирането от работа на началника на отдел „Оперативен митнически и акцизен контрол“ Атанас Чавдаров.

Допреди около половин година той работеше като държавен експерт в централното митническо управление в София, а през юни се върна тук. Името му дори се спрягаше за началник на свиленградската митница предвид дългогодишния му опит в данъчната администрация и безупречната му професионална биография. В продължение на 14 години Чавдаров ръководеше данъчната служба в Свиленград и устоя на натиска от страна на един от общинските ръководители да преследва политическите му опоненти посредством ревизии.

„Уволнението е пълна изненада за мен, изобщо не съм го очаквал – сподели пред „Старият мост“ Атанас Чавдаров, потърсен за коментар. - Аз съм в отпуска, но тъй като началник сектора излезе в болнични, отидох на работа. Още с пристигането ме посрещнаха със заповедта. Нямам никакви нарушения, никакви корупционни действия, не съм наказван, оценките от атестациите ми са идеални, владея английски език трето ниво... Дълбоко съм огорчен, не съм вярвал, че това може да се случи. Поне да ми кажат за какво ме гонят! За да останат само „некорумпираните“ ли?“

С последната вълна от съкращения от митницата си отива и служителят в отдел „Акцизи“ Живко Адамов. Както „Старият мост“ писа, на специализираните тестове за професионална компетентност той има една от най-високите оценки – отличен /5,70/. Уволнен е и шефът на митническото бюро в Свободната зона Михаил Айръков. Вероника Сертова от бюрото в Кърджали и Иван Данев от бюрото в Хасково също са омахани. Заповеди са получили още Кирил Андонов и Орлин Станчев от митнически пункт Капитан Андреево.

Общо в цялата страна са съкратени около 600 митнически служители, съобщи пресаташето на Агенция „Митници“ Вяра Генова. 285 са отстранените по Кодекса на труда, като над 60 от тях са представили документи от ТЕЛК, че са болни. В Свиленград такива експертни решения са дали повече от 7 - 8 митничари. За тяхното уволнение ще се иска съгласие от Инспекцията по труда. Ако не бъде получено, следва да бъдат трудоустроени на по-лека работа. Законът не позволява работният им ден да е повече от 8 часа, подчерта Вяра Генова. Те трябва да стоят на топло, зад бюрото, а не да мръзнат на платното, каза тя.

От нарочените за съкращение в отпуск по болест пък са излезли Стоян Колев, Марина Попова, Лозко Димов, Христо Киризиев, Кирил Янев. Процедурата по тяхното уволнение ще продължи след като здравословното им състояние се подобри и се върнат на работа.

Очаква се това да са последните уволнения от тазгодишната голяма чистка в митницата. След това обновяването на състава ще става по естествен път – при пенсиониране или напускане на служители.

СМ