Митница
Инструменти
Шрифт

До 16 декември общо 49 ще получат уведомления. Четирима от нарочените лягат болни

Още 29 митнически служители са уволнени от работа поради съкращения в щата. Аут от може би най-лелеяната от свиленградчани служба са технически сътрудници, митнически сътрудници, младши и старши митнически инспектори. Голямата чистка в свиленградската митница тръгна от вторник насам, когато започна връчването на „честитките“. Това стана две седмици след като около 20 митничари бяха омахани по повелята на постановление на Министерския съвет за съкращаване на разходите в държавната администрация, за което „Старият мост“ подробно писа.

Сега до 16 декември общо 49 души ще получат уведомления, че са определени да напуснат службата. Те са отсяти след продължителни заседания на нарочна комисия по атестирането и според резултатите са класирани в т. нар. зона на изпадането. Всичките 49 се намират в трудови правоотношения с Агенция „Митници“. От датата на връчването на уведомленията ще имат 5-дневен срок, за да декларират, че са защитени от Кодекса на труда, понеже имат определени заболявания. Естествено, декларациите следва да са придружени от достоверни медицински документи. Следващата стъпка е съгласуване на уволнението с Инспекцията по труда. На тези, за които е получено разрешение да бъдат съкратени, ще бъде връчено едномесечно предизвестие и някъде от средата на януари идната година ще могат да започнат да се регистрират в Бюрото по труда като безработни.

Уведомления са получили популярни сред свиленградчани митничари – Стоян Колев – Будьо, Тодор Калайджиев, брат на попфолк звездата Милко Калайджиев, чиято съпруга Маргарита пък бе омахана с първото голямо съкращение, Стефан Киризиев – Малкото Бейче, Христо Киризиев – Голямото Бейче, Кирил Янев – Сома, Тодор Михайлов – Фишито, Петър Грозев, Тодор Трингов, Димитър Димитров – Долара, Марин Андреев – Марлоу и др., всички назначени по Кодекса на труда. Предизвестие за уволнение е получил и един държавен служител – Димитър Николов – Шопа.

Тежката вест събори на легло някои от нарочените за съкращения. В болнични са излезли четирима – Христо Киризиев, Тодор Калайджиев, Кристина-Бригита Иванова и Красимир Варсамов. Двама пък са декларирали, че имат хронични заболявания – исхемична болест на сърцето и диабет, надявайки се Кодексът на труда да ги защити. Според запознати обаче единствено болните от шизофрения или карцином ще бъдат запазени, и то като бъдат трудоустроени на други работни места.

Тепърва от митницата в Свиленград ще трябва да си отидат и още държавни служители. С тях числото на съкратените ще достигне предварително обявеното – 64.

СМ

 

Уволнените:

Стоян Колев – Будьо

Тодор Калайджиев

Стефан Киризиев – Малкото Бейче

Петър Грозев

Иван Чакъров

Живка Пешева

Христо Димитров

Нели Господинова

Марияна Петрова

Тодор Михайлов – Фишито

Сашо Андреев

Марин Андреев – Марлоу

Миглена Мутушева

Красимир Варсамов

Тодор Трингов

Димитър Г. Димитров – Долара

Пеньо Пальонов

Стефан Атанасов

Костадин Няголов

Кирил Янев - Сома

Златка Василева

Христо Киризиев – Голямото Бейче

Митро Лилянов

Недялка К. Грозева

Величка П. Тодорова

Кристина-Бригита Иванова

Димитър Хр. Георгиев

Димитър Николов – Шопа