17
Сря, Апр
23 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

Заповедта за дисциплинарното уволнение на митническия началник обявена за незаконосъобразна. Агенция „Митници“ обжалва във Върховния административен съд

 

Административен съд – София-град отмени заповедта за дисциплинарно уволнение на бившия началник на свиленградската митница Стефан Марашев. На първа инстанция магистратите постановиха, че той е отстранен от поста незаконосъобразно и следва да се върне на работа. Решението излезе повече от половин година, след като делото, заведено от ексмитническия шеф приключи  през март. На последното заседание той лично се яви в съдебната зала.

Съдът е приел напълно сочените в жалбата на Марашев аргументи срещу неправомерното му уволнение.

Както „Старият мост“ писа, на началника на митницата в Свиленград бе наложено най-тежкото дисциплинарно наказание заради възстановени акцизи на бензиностанция „Братя Василеви“. Сумата е 45 млн. лева и се отнася за периода януари - септември 2007 г. С девет свои решения, издадени в този период, Стефан Марашев е одобрил връщането на акциза, което, според тогавашното ръководство на Агенция „Митници“ во главе с Христо Кулишев, е неправомерно. Проверка на инспектората е установила, че "Братя Василеви" са купували горивата от "Лукойл България", като при самите покупки не е бил начисляван акциз. Затова и по мнението на инспекторите не е следвало митницата да разрешава възстановяване.
Самият Марашев заяви тогава в своя защита, че всичко е напълно изрядно. По думите му горивата са били продавани на "Лукойл България" от "Лукойл Нефтохим", като при първоначалната продажба акцизите са били начислявани и плащани. "Горивото, което те купуват, е с платен акциз и с издаден акцизен данъчен документ. Не може да има второ плащане на акциз и втори път издаване на акцизен данъчен документ. Това е направено още при първата операция, - каза Марашев. - Нарушение щеше да има, ако "Лукойл България" беше придобил горивата при режим "отложено плащане", при който не се начислява акциз, но случаят не е такъв", допълни той.

Че няма никакви нарушения и са спазени всички изисквания констатира и ревизията за периода 1 януари 2007 г. - 31 декември 2008 г. - подчерта Марашев, потърсен за коментар, след произнасянето на съда. - А  именно възстановяването на акциза бе посочено като причина за уволнеието ми.

От Агенция „Митници“ обаче са обжалвали решението във Върховния административен съд. Очаква се тепърва да бъде насрочена дата за делото.

Стефка КОЛЕВА