17
Сря, Апр
22 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

Филип Александров оглави отдел, с временна заповед за началник на ведомството. Митничарите трескаво се готвят за теста

Конкурс за началник на свиленградската митница предстои да бъде обявен тези дни. Това стана, след като досегашният титуляр на поста Филип Александров подаде молба да бъде преназначен на по-ниска длъжност. Така са постъпили и всички негови колеги от страната, които оглавяваха досега митническите управления. Причината за доброволното подаване на оставки е убеждението на сегашното ръководство на Агенция „Митници“, че проведените по време на предишния директор Асен Асенов конкурси за назначаването на митнически шефове били опорочени.

Александров е назначен за началник на отдел, но със заповед на Ваньо Танов продължава да ръководи тукашната митница до провеждането на конкурс. Изборът на титуляр ще стане посредством конкурентен подбор. Още не е известно обаче дали поканените да се състезават за поста ще бъдат само от обхвата на РМД – Пловдив, или ще са от цялата страна. Отсега е известно, че Филип Александров ще вземе участие в конкурса. Така той за втори път ще премине тази процедура за по-малко от година. Както „Старият мост“ писа, Александров застана начело на митницата през декември м. г. като временно изпълняващ длъжността. След конкурентен подбор бе назначен с постоянна заповед от 28 април за титуляр. Тогава бе единственият кандидат за поста. Предполага се, че и сега няма да има конкуренти, поне от тукашното ведомство. Като се имат предвид и силните му позиции пред премиера Бойко Борисов, с когото, казват, ги свързвало близко приятелство, най-вероятно той отново ще оглави граничната служба. Преди време името на Филип Александров бе спрягано за заместник на шефа на Агенция „Митници“ Ваньо Танов. Той обаче както нееднократно е заявявал пред „Старият мост“ харесва работата си тук, доволен е от екипа и подчинените си и не желае да се мести. Очаква се процедурата по назначението да не се протака, за да не създава напрежение сред хората, споделиха запознати.

В същото време шок и паника са обхванали редовия митнически състав заради предстоящите тестове, посредством които ще се отсее кои 60-ина души ще бъдат съкратени. В момента служителите трескаво се готвят за изпитите. Зубрят митническите закони с точките и запетаите, записали са се на курсове, за да вземат кетап за компютърна грамотност, съобщават осведомени източници. С правописа обаче били много зле, а той няма как да се научи за месец – два. Няма как и да се подготвят за теста, чрез който се очертава психопрофил на личността и се отчита лоялността. Посредством въпросника, изготвен от психолози, може да се засече дали изследваният е склонен да взема подкуп, да пренебрегва законите, да лъже и т. н. Процедурата за тестването на митническите служители се очаква всеки момент да стартира и да приключи през декември.

След съкращенията на митничари ще последват нови назначения. Само две седмици, след като финансовият министър Симеон Данков обяви, че общо 553-има служители ще бъдат уволнени, на 30 септември правителството реши щатното разписание на Агенция „Митници“ ще бъде увеличено от 3705 на 4003 души. Нарастването на числеността и издръжката на служителите сега се правело за сметка на закритото управление „Пътни такси и разрешителни“ /бившият БИАС/ . Колко от от кантарджиите ще станат митничари обаче не е известно. Според запознати, възможно било в митницата да бъдат прехвърлени 15-ина биасаджии, които предварително ще преминат курс на обучение.

СМ