24
Сря, Юли
36 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

24 назначени с 6-месечен изпитателен срок, ще държат изпит

11 служители на „Пътни такси и разрешителни /бившият БИАС/ не получиха заповеди за назначение към митницата  и така фактически засега останаха без работа. Останалите им 24 колеги са били привикани в сряда, 21 октомври, в митническата администрация и са подписали безсрочни трудови договори с 6-месечен изпитателен срок. Според запознати, не след дълго те ще бъдат подложени на тежки изпити подобно на митничарите. Тогава ще се отсее кои още ще са аут от кантара.

Както „Старият мост“ писа, легендарната гранична служба Управление „Пътни такси и разрешителни“ /УПТР/ бе ликвидирана, след като през септември Народното събрание прие промени в Закона за пътищата. БИАС премина под шапката на Агенция „Митници“. Де факто всички служители на УПТР останаха безработни и подадоха молби за назначение във ведомството на ген. Ваньо Танов.

Още в петък, 16 октомври, девет от тях обаче не бяха допуснати на ГКПП Капитан Андреево. Граничните полицаи по списък им отнеха пропуските за достъп на пункта и изобщо не им дадоха да стъпят на работните си места. В сряда към деветимата се прибавиха още двама. Така общо 11 кантарджии“ увиснаха без трудови договори и не са включени понастоящем в графика за дежурствата. Засега аут от работа е началникът на граничния сектор Биляна Василева. Извън строя е и дългогодишният служител Тенчо Василев. Махнати са и: Галина Кирякова, сестра на лидера на СДС тук Георги Шишков; Костадин Добрев, бивш зам.-председател на БСДП и треньор на футболния отбор; Георги Николов; Светослав Славев; Антон Петров, председател на БСП в Симеоновград; Ангел Суватчиев; Димитър Янакиев; Васил Панайотов, бивш активист на БЗНС в Свиленград; Николай Паришев.

Няма данни и никой не казва по какви критерии са подбрани оставащите на работа и тези, които не са подписали трудови договори, сподели бивш служител на БИАС и настоящ митничар. Според осведомени, никак не било сигурно бъдещето и на 24-мата. Още повече, че общо 64 души трябва да бъдат съкратени от митницата.  Служители от ведомството смятат, че договорите били така направени и подписани с изпитателен срок, за да могат митничарите да навлязат в материята и да заместят адекватно бившите кантарджии, които впоследствие ще бъдат елиминирани.

Стефка КОЛЕВА