13
Нед, Юни
21 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

Митница Свиленград ще бъде закрита, реши правителството, като прие промени в устройствения правилник на Агенция "Митници". Предложението на финансовото министерство е аргументирано с необходимостта от оптимизиране на работата на агенцията, както и с борбата с бъдещи корупционни практики. Решението на кабинета беше взето дни след като общинският съвет на Свиленград се обяви с декларация против закриването на митническия пункт, а хората заплашиха с протести и блокади, ако се стигне до това.

Общият брой на щатовете в агенцията се запазва.

Промените предвиждат още създаване на ново звено, което ще отговаря за мрежовата и информационна сигурност, пряко подчинено на директора на Агенция "Митници".

Разширяват се функциите на дирекцията "Митническо разузнаване и разследване" и се предвижда създаване на денонощен център за анализ на рентгеновите изображения от митническия контрол.

Миналата седмица общинският съвет на Свиленград прие декларация срещу закриването на митницата с мотив, че това няма да спре корупционните практики, за което „Стаприят мост“ писа. Подготвят се и протести в защита на митническия пункт, който съществува от 96 години