22
Вт, Сеп
15 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

12 от митничарите, които бяха задържани на ГКПП Капитан Андреево за вземане на подкупи, ще посрещнат Нова година в ареста. Това реши Апелативният специализиран съд, след като на първа инстанция всичките 14 обвиняеми за участие в престъпна група за корупция получиха мярка „парична гаранция". В ареста остават Георги Раковски, Стоян Кръстев, Николай Колев, Атанас Атанасов ,  Атанас Стойчев, Цветомир Петров, Атанас Чолаков, Георги Грамелов, Димитър Костов, Коста Костадинов, Антон Стефанов,  Димитър Лилянов.

Един от митничарите – Петко Айръков, сега е с „домашен арест" по здравословни прчин, още един – Стефан Крумов, също  няма да е в килия за ЧНГ. Той получи свобода без мярка за неотклонение, след настанала, по думите на адвокати, суматоха в скъдебната зала. Според защитниците искане за промяна на мярката за неотклонение може да се внесе не по-рано от 2 месеца отново в Специализирания административен съд.

На 16 декември Специализираният наказателен съд прие, че не съществува опасност обвиняемите да се укрият или да извършат друго престъпление и остави без уважение искането на прокуратурата да им бъде наложена най-тежката мярка „задържане под стража". След протест на спецпрокуратурата второинстанционният съд обаче ги остави зад решетките.

На 13 декември на граничния пункт Капитан Андреево бяха задържани 33-ма митнически служители, на 14 от тях бяха повдигнати обвинения. Над 100 000 лева в различна валута бяха събрани при претърсването на къщите и колите им, както и у тях самите, съобщи тогава Даниела Попова, шеф на Апелативната специализирана прокуратура.