30
Пет, Юли
19 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

punkt 350 250Окръжната прокуратура в Пловдив обвини двама митнически служители, граничен полицай, управител на спедиторска фирма и служител за контрабанда на цигари без бандерол.

Митническите инспектори от ГКПП Капитан Андреево Христо Палазов и Юри Гудев, граничният полицай Янчо Георгиев, управителят на спедиторска фирма Динко Щирянов  и служителят от същата фирма Николай Перчемлиев са привлечени като обвиняеми днес.

39-годишният Христо Палазов е обвинен за това, че на 29 март 2015 г. на ГКПП Капитан Андреево е помогнал, заедно с другите обвиняеми, на извършителите - турски граждани. Според прокуратурата Палазов умишлено е улеснил извършителите със съвети и разяснения. Самото престъпление е извършено чрез използване на документи с невярно съдържание, като предметът на контрабандата е в особено големи размери и случаят е особено тежък - стойността на контрабандата е 39 807 300,00 лева. По същия случай и за същата стойност е обвинен и 45-годишният Янчо Георгиев като длъжностно лице на граничния пункт.

Обвинения като помагач на контрабандата има срещу 50-годишния Динко Щирянов - управител на спедиторска фирма, като той е бил в непосредствена връзка със служителите ГКПП Капитан Андреево.

53-годишният митничар Юри Гудев е обвинен за това, че на 17 март 2015 г., също като помагач с извършителите - турски граждани, умишлено е улеснил чрез съвети и разяснения на пренасянето на значително количество цигари без бандерол през българо-турската граница. Стоката е на обща стойност 31 036 200 лева. Също са използвани документи с невярно съдържание.

Срещу 36-годишния Николай Перчемлиев е повдигнато обвинение за това, че на 29 март 2015 г. на ГКПП Капитан Андреево като помагач, заедно с Христо Палазов и с турски граждани, е помогнал за пренасянето през българо-турската граница на цигари без акцизен бандерол на обща стойност 15 518 100 лв.

Очаква се съдът в Пловдив да разгледа мерките за неотклонение на петимата. Прокуратурата настоява за постоянното им задържане под стража. Също днес ще бъде разгледана мярката и на доскорошния началник на митническа смяна Красимир Добрев, срещу когото е повдигнато обвинение за длъжностно престъпление.