13
Нед, Юни
18 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

Трима с повдигнати обвинения по цигарената афера, двама остават в ареста за постоянно. Нов началник пое Първо оперативно звено на ГКПП Капитан Андреево
 
Националната агенция по приходите започна данъчни ревизии на цялата Първа митническа смяна на ГКПП Капитан Андреево. На тотална проверка са подложени движимото и недвижимото имущество, банковите сметки и транзакциите на митническите служители. Под лупа ще бъде гледано и какво притежават и членовете на семействата на митничарите, както и близките им роднини. Ще бъде направено насрещно засичане дали собствеността им отговаря на трудовите им доходи.
Данъчните инспектори вече са тръгнали по домовете
на митничарите от Първа смяна и никак не си поплювали в стремежа си да ги „изобличат“. Така например в една къща „се хванали“ за ламинирания паркет, като били категорични, че е много скъп. Собственикът казал, че е взел подовото покритие преди доста години от Турция, и то евтино. Тогава обаче му поискали фактура за покупката. Естествено, човекът не пазел такъв документ. Тогава приходните инспектори оценили ламинирания паркет като един от най-скъпите.
Впрочем, подобна акция на данъчни срещу митничари бе проведена преди 15 – 16 години. Тогава бяха снимани къщите на граничните служители, правеха се цели албуми. В крайна сметка всичко завърши само с един глобен служител, и то със символична сума.
Ревизията тръгна след
полицейска операция за пресичане на нелегален трафик на цигари.
Както вече е известно, на 31 март бе широко огласено разбиването на голям контрабанден канал за внос на папироси без бандерол и бяха арестувани 13 митничари, 7 контрабандисти и още трима охранители на товара. Нелегалният трафик от Турция бил в огромни количества – цели тирове. Схемата започнала да се разплита в неделя – 29 март, когато по сигнал в склад в Пловдив е хванат турски тир с фалшиви български номера и контрабандни цигари. Задържани бяха петимата наети товарачи, човекът, който ги е наел, и шофьорът – турски гражданин. Съобщено бе, че на пункта Капитан Андреево е установен още един тир с фалшиви номера и нелегални цигари. По предварителни оценки заловената стока се оценява на 16 милиона лева.
След 24-часов престой в ареста и подробни разпити 12 от митническите служители бяха освободени. В крайна сметка
срещу трима души са повдигнати обвинения.
Двама от тях - старши митническият инспектор Димитър Ковачев и Михаил Млекаров, който по думите на прокурора действал като спедитор, остават за постоянно зад решетките. В събота – 4 април, Пловдивският окръжен съд постанови най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ за 54-годишния Ковачев, който е бил отговорник на нощната смяна на ГКПП Капитан Андреево на 28 срещу 29 март, като е замествал титуляра Красимир Добрев. Невинен съм, опитват се да ме набутат в някаква схема, в която не съм участвал, заяви Ковачев. Според свидетелски показания именно Димитър Ковачев бил организирал работата така, че за времето
от 6.00 до 7.20 митнически контрол на практика не се извършва,
се казва в становището на прокуратурата. Водачът на тира с контрабандни цигари бил преминал българската граница през ГКПП Капитан Андреево без валидна шофьорска книжка и застраховка. Ремзи Караибрахимоглу споделил чистосърдечно, че в 25-годишната си практика като шофьор такава граница като нашата не е виждал никъде.
Това са думите на шофьора. Цитирам ви: Няма такава граница, за 15 минути да я преминеш”, заяви окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов. Преминаването на Ремзи Караибрахимоглу се било случило след светкавичната намеса на мистериозен високопоставен български служител. Камионът с контрабандни цигари пътувал в общ конвой с други два турски тира, чиито следи се губят на българска територия. Само за месец по същата схема през Капитан Андреево били пуснати без проверка 19 тира.
Не само това - на задържания в Пловдив ТИР е била
сложена пломба за транзитно преминаване със задна дата –
седмица по-рано. Въпросната пломба била дадена на Ковачев от началника му Красимир Добрев. Той е трябвало да бъде дежурен във въпросната смяна, но е помолил Ковачев да го замести.
Самият Красимир Добрев бе задържан по-късно от колегите си, а на 5-и април Окръжният съд в Пловдив го пусна от ареста без парична гаранция. Мотивите на магистратите бяха, че не е налице обосновано предположение за извършено престъпление. Обвинението срещу него за подпомагане на контрабандния канал обаче не бе снето. Прокурорите по делото подчертаха по време на заседанието, че
Красимир Добрев умишлено не отишъл на работа, за да си осигури алиби.
От проверката на регистрите пък ставало ясно, че на 16-и март е получил пломби, които не са били използвани, а той е бил отговорен за връщането им. С такава пломба на 29-ти март е бил задържан турският ТИР с контрабандни цигари в пловдивски склад, откъдето тръгна разплитането на схемата.
Красимир Добрев е син на генерал Иван Добрев, който преди години бе началник щаб по подготовката на сухопътните войски, твърдят някои медии. Прокуратурата заяви, че ще протестира освобождаването му пред по-горна инстанция.
По същата афера Пловдивският окръжен съд остави в ареста четиримата товарачи на хванатия в Пловдив ТИР и водача му Ремзи Караибрахимоглу. Обвинението твърди, че турският шофьор бил нает случайно ден преди да премине границата срещу сумата от 300 евро.
Според прокурора Румен Попов
ръководството на свиленградската митница отказвало да съдейства
на обвинителите за разплитане докрай на мегаферата с контрабандни цигари. Има саботаж, ако не бяхме отишли на място, нямаше да разполагаме със записи от камерите, заяви Попов. Той каза, че в продължение на дни изисквали писмено от началниците на ГКПП Капитан Андреево видеоматерала, но оттам им отговаряли, че камерите им не работели. Наложи се в петък да отидем на място, за да изземем записите, обясни Попов.
От пресцентъра на тукашното териториално управление обаче изрично подчертаха, че служителите и лично началникът на митницата Стефан Марашев, който е бил на място на пункта, са оказали пълно съдействие както при арестите, така и при разследването.
Всъщност, известно е, че цялата материална част на ГКПП Капитан Андреево е под юрисдикцията на Гранична полиция, като
митницата не разполага с камери на пункта.
Освен това, документите за транзитните цигари, които турската страна предоставя на българската на добра воля, така или иначе не са достигнали до митничарите. Причината за това засега не е известна.
Цяла седмица след акцията на ГКПП Капитан Андреево бяха окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов, икономически полицаи и други разследващи, които правеха проверки и разпитваха служители. Тук неколкократно бе забелязан и главният секретар на МВР Георги Костов.
При тази усложнена обстановка на пункта куфарните търговци са стреснати и спряха да пътуват, споделиха гранични служители. Занимаващите се с тази дейност не си и помисляли да преминават границата.
Заради продължаващия вече години ремонт на ГКПП Капитан Андреево в движението цари хаос. Според запознати заради безпорядъка било напълно възможно преминаващо МПС да се отклони по заобиколен път и да избегне проверката.
Обвинените по случая митнически служители Красимир Добрев и Димитър Ковачев временно са отстранени от работа, както повелява Законът за държавния служител и вътрешните разпоредби на Агенция „Митници“.
Назначен е нов отговорник на Първа смяна.
Това е дългогодишният служител Антон Благоев Стефанов, който има над 20 години стаж в системата. Стефанов е бил началник на сектор, заемал е и други отговорни длъжности.
СМ