30
Пет, Юли
19 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

 

Мащабна акция за пресичане на контрабандата тече в момента на ГКПП Капитан Андреево. Проверяват се превозните средства, влизащи от Турция в България. Операцията е по разпореждане на главния секретар на МВР главен комисар Георги Костов. В нея са включени служители на Областната дирекция на МВР - Хасково и специализираното звено за борба с организираната престъпност, разпределени във всички смени, както и мобилни екипи на Агенция „Митници“-София.
Търсят се контрабандни пратки от цигари и други акцизни стоки. При установяване на данни за престъпления, ще се предприемат незабавни действия за доклад в прокуратурата. Акцията започна сутринта и ще продължи до второ нареждане, подчерта директорът на Областната дирекция на полицията в Хасково комисар Ангел Цанков. Той отбеляза, че органите на реда се стремят при проверките да не допускат образуване на колони от превозни средства.
 
Подробности за случващото се на пункта ще публикуваме по-късно.
 
Това става по-малко от 24 часа, след като на заседание на Министерския съвет премиерът Бойко Борисов остро разкритикува работата на граничните служби и се закани да слее митниците и нап.
 
Ето част от стенограмата на думите на премиера: „Вече два месеца – три, полагаме огромна енергия и воля в борба с контрабандата и констатациите са ми повече от отчайващи. Митничарите и граничарите, най-меката дума е „абсолютно ненадеждно“ охраняват границите. Ние нямаме система там. Това са ми констатациите. До другата сряда съм им дал срок да ме убедят в противното и най-вероятно тогава ще предложа да обединим двете служби – данъчни и „Митници“, а на вътрешния министър съм възложил кадрови и персонални промени навсякъде по границите.
 
Не може да си представите – ние си говорим за звена, които да борят корупцията, , но за никой не е тайна какви митничарски и граничарски селища има навсякъде около границата. Как един и същи служител по три пъти бива залавян, улавян, уволняван и след година време бива връщан на работа. По три пъти има!!! В рамките на десет години – по три пъти! И сега от цели смени, граничари и митничари – да не говорим за кантарджии – да намерим кой е получил факс и кой е взел факса от турските колеги…Не може! Представяте ли си – те не служат на държавата, те служат на други господари! Това са абсолютните ми констатации. Десетилетия е тази порочна практика. За това сега е моментът, ако искаме реална битка в тази посока, да направим всичко възможно в държавата да си защити границите.
 
Вие разбирате ли, че отиват прокурори, главен секретар на МВР в Одрин, валията им дава факсовете и дава информацията. Валията! Повече го е грижа за България от нашите митничари и граничари, които като един престъпно седят, мълчат и въобще нищо не се прави. Нямат папка за документооборота, тези материали, които колегите от турските служби надеждно ни дават, просто г. и няма. Няма папчица, където да ги проверим назад.
 
Ходим от другата страна на границата, за да видим кои ТИР-ове и как са минали. Буквално се вдига бариерата и минават! И просто това съм им казал – до сряда имат срок. Армията ли ще пращаме там, Ненчев, дали Алпийския батальон, дали еди какво си… – просто до сряда съм им дал срок. Това безобразие няма да го изтърпим. Защото полагаме огромни усилия.
 
За да не изглежда толкова черногледа ситуацията, средно по 40 000 стека на ден от контрабандните цигари по пазарите, МВР задържат и днес им дадох много добра оценка, в смисъл: докато не съберем сега от пазарите толкова цигари, колкото ТИР-а са влезли няма да ги оставя на мира! Всяка вечер дирекциите на МВР докладват лично на директора на полицията колко цигари е задържал на всеки пазар всеки полицай, както и рязан тютюн. Вече стават десетки килограми.
 
Така че, ние най-малко няма да ги оставим на мира. Просто в момента сме създали такива звена, които вече изваждат на светло с целия порок на системата, която има до този момент.
 
С една дума, започнах оттук, защото всичко това се движи по вертикалата – към техните началници. Не мога да си представя, че на „Митниците“ не може да им дойде на акъла, че като не се завеждат факсовете или няма документооборот… - сега вече го променихме, турските колеги ще ни пращат имейли на няколко места – в БОПП, в Министерството на финансите, не мога ди си представя, че началниците им не знаят. Но разбирате ли – занимава се премиерът, главният секретар, валията на Турция, за да има конкретни резултати и да наложим нещо, което е най-елементарното – да има папка, в която да влезе сигналът, да го провериш.
 
Двадесет и пет години не е направено на митниците! Как ще го направят, като става въпрос за около 30 милиона на месец средно. Така че, в тази посока ще се работи много.“